konklava

Je li Vatikan cenzurirao američke kardinale?

'vatikan'
''
06.03.2013.
u 16:59

Sjeverno-američki kardinali održavali su "paralelni“ brifing s novinarima uz onaj koji svakog dana poslije kongregacija drži šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi sa svim akreditiranim novinarima

Među novinarima, kojih je za praćenje konklave prijavljeno više od 5.000, stekao se dojam kako je Vatikan cenzurirao sjevernoameričke kardinale. Naime, sjeverno-američki kardinali održavali su "paralelni“ brifing s novinarima uz onaj koji svakog dana poslije kongregacija drži šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi sa svim akreditiranim novinarima. Danas je otkazan brifing, koji su američki kardinali držali u North American Collegeu, na brežuljku Gianicolo, pokraj Vatikana. Dok je otac Lombardi držao svoj dnevni brifing, američkim i drugim novinarima stigla jer poruka glasnogovornice kardinala SAD-a, časne sestre Mary Ann Walsh, da više neće biti razgovora američkih kardinala s novinarima.

– Za vrijeme općih kongregacija izražena je zabrinutost zbog informacija koji se procurile u talijanskom tisku o informacijama koje nisu bile za javnost. Kardinali su, zbog prevencije, donijeli odluku da više neće davati intervjue – poručila je časna sestra Walsh.

Lombardi je na pitanje novinara zašto je ukinut brifing američkih novinara odgovorio:

– Pitajte njih – a onda je dodao kako je hod do konklava drugačiji od nekog kongresa ili sinode biskupa.

– Kardinali promišljaju za dolazak do zaključaka u savijesti za izbor novog Pape. Tradicija konklave je tajnost – objasnio je Lombardi.

Američki jezuit Thomas Reese, bivši glavni urednik tjednika America, koji je došao u Rim pratiti konklave za glasilo National Catholic Reporter kaže kako je ta zabrana održavanja brifinga bila "pljuska američkim kardinalima“.

– Ne bih rekao da je riječ o cenzuri, već su kardinali SAD-a žrtvovani, zbog njihove transparentnosti, a odgovorni za curenje informacija su talijanski kardinali koji pod anonimnošću razgovaraju s talijanskim novinarima prijateljima – drži Resse. Sa brifinga američkih kardinala nisu procurile tajnosti u javnost, već, kako drže američki novinari, detalje s kongregacija iznosili su talijanski kardinali talijanskim novinarima. A, kažnjeni su američki kardinali koji su htjeli biti otvoreni s novinarima i prema kojima su stvorili povjerenje. Tako više neće smijeti biti paralelnih brifinga.

>> Datum konklave i dalje nepoznat, čekaju se još dvojica kardinala

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?