MLADIFEST

Jedan od najvećih događaja u mojem životu

skoko
Zoran Grizelj
07.08.2010.
u 13:57

Više od pedeset tisuća mladih ljudi bilo je na završnoj misi na Mladifestu u Međugorju. To je zasigurno bio najznačajniji događaj u BiH ovoga tjedna

Predvođenje svete mise u Međugorju u četvrtak večer je jedan od najvećih događaja u mojem životu. Slaviti svetu misu s pet stotina svećenika i pedesetak tisuća vjernika je posebno iskustvo.

Zacijelo najznačajniji prošlotjedni događaj u BiH bio je u znaku mladih u župi Međugorju. Više od pedesetak tisuća mladih iz sedamdesetak zemalja svijeta ispunilo je to malo, ali u svijetu već vrlo poznato mjesto. Različiti jezici, kulture i boja kože nisu predstavljali nikakvu prepreku njihovu zajedništvu koje su iskazali na 21. mladifestu koji se odvijao pod nazivom “Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni”. To je bio događaj koji je podsjećao na duhovski događaj u Jeruzalemu kad su se svi nazočni lako sporazumijevali i razumjeli iako su govorili različite jezike. To je bio susret povjerenja ispunjen snažnim emocijama i bogatim duhovnim sadržajem. Mnogi svjedoci su govorili o svojim iskustvima i novim načinima življenja. Više od pet stotina svećenika sudjelovalo je na svetim misama.

Što su mladi svijeta tražili u Međugorju? Tražili su novi životni pogled u pluralističkom društvu. Tražili su cjeloviti smisao življenja. Žele u svijetu pohote, oholosti i gramzivosti unijeti nove vrednote. Došli su tražiti odgovore i snagu kako u životu živjeti pravilno ljubav, slobodu, seksualnost, zdravi obiteljski život, nove pravednije društvene odnose te kako uopće pozitivno pridonositi životu Crkve i ozdravljenju društva u kojem žive. Jučer ujutro nakon slavlja blagdana Preobraženja na brdu Križevac mladi su se počeli vraćati i u svoje zemlje, gradove i obitelji duhovno obnovljeni želeći živjeti vrednote o kojima su razmišljali i za koje su se molili tih dana u Međugorju.

U homiliji koju sam imao u četvrtak večer između ostalog naglasio sam: “Zacijelo, nitko ne voli vas mlade osobe kao Isus. Evanđelisti iznose više od dvadeset puta Isusovu naklonost prema mladima. Spomenimo neke:

Isus uskrsava Jairovu kćer. Poglavar Jair poziva Isusa da mu ozdravi kćer. Isus ulazi u njegovu kuću i uskrišava mu kćerkicu.

Isus ozdravlja kćer majke Kananejke. Ona moli Isusa da joj ozdravi kćer koju muči zli duh. Isus, kada je vidio snagu majčine vjere, ozdravlja joj kćer…

Isus uskrisuje mladića iz Naina. Isus ulazeći u Nain, susreo je povorku koja je išla prema groblju pokopati sina jedinca žalosne udovice. Isus se sažalio nad majčinom bolju i tugom. Ozdravio joj je sina riječima: Mladiću, kažem ti ustani!

Isus ima mlade prijatelje Martu, Mariju i Lazara. Navraća rado kod njih.

Ivan evanđelist nam je opisao kako je Isus ozdravio dijete kraljevskog službenika u Galileji.

Isus ozdravlja od rođenja slijepog mladića.

Isus zavoli bogatog mladića. Moto ovogodišnjeg okupljanje bio je “Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni“. Evanđelist Marko kaže da je Isus zavolio mladića koji mu je uputio te riječi!

Nadamo se da će sudionici iskustvo 21. mladifesta prenijeti u svoja mjesta!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?