Europska komisija

Jedinstvena registracija u EU za pet tjedana i 400 €

Registracija
19.05.2012.
u 12:00

Tehnički postoji mogućnost da se i BiH uskoro uključi u ovaj “europski sustav”

Svake godine građani EU-a i kompanije prebace oko 3,5 milijuna vozila u drugu zemlju članicu, koje trebaju registrirati u skladu s nacionalnim zakonom. Međutim, ono što bi trebao biti jednostavan proces registracije na jedinstvenom tržištu 21. stoljeća i dalje je nezgrapna i dugotrajna administrativna procedura zbog različitosti pravila i raznih konfliktnih zahtjeva, navodi se u priopćenju Europske komisije, koja je odlučila ukloniti nepotrebne prepreke za registraciju vozila iz jedne članice u drugoj članici EU.

Prijedlog novih propisa

Za registriranje vozila u drugoj članici potrebno je u prosjeku pet tjedana, a građane i kompanije stoji oko 400 eura, a ta složena procedura otežava slobodan protok robe, usluga i radnika u Uniji. Zbog toga je Komisija predložila nove propise kojima se registracija vozila unutar EU pojednostavljuje. Glasnogovornica Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Amila Opardija izjavila je tim povodom da je IDDEEA uvođenjem centralnog registra vozila još 2006. na neki način počela stvarati preduvjete za ovakav i slične projekte.
Logično je da globalizacija tržišta zahtjeva određene promjene i unaprjeđenje suradnje između institucija da bi se pojednostavilo kretanja ljudi i robe, pogotovo u jednoj zajednici kakva je EU. BiH je pokazala da u određenim oblastima iznimno dobro prati europske standarde, prilagođava ih svom zakonodavstvu i praktično ih realizira prije nego neke članice EU, kao naprimjer, biometrijsku putovnicu ili biometrijsku osobnu iskaznicu. Centralni registar vozila koji vodi IDDEEA na razini BiH je baza podataka o registriranim vozilima, a sadrži i registar ukradenih vozila.

Razmjena podataka

- Uspostava ovog registra je bio preduvjet za projekte koje mi u BiH već realiziramo - naglasila je Opardija.
To je prije svega uvođenje novog koncepta registracije vozila, što je zahtijevalo uvezivanje svih MUP-ova u BiH u kojima se registriraju vozila, stanica tehničkih pregleda i stručnih institucija u jedan zatvoreni sustav. Postojanje ovog registra omogućilo je i razmjenu podataka o ukradenim vozilima s Interpolom. Prijedlog Europske komisije će dovesti do administrativnog pojednostavljenja i uštede od najmanje 1,5 milijuna eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?