Klimatske promjene

Jedna osoba oboljela od meningitisa

Bolnica
AFP/PIXSELL
25.05.2012.
u 10:00

Žena oboljela od meningitisa ima 56 godina i osigurat će joj se adekvatno liječenje

Klima se posljednjih godina značajno promijenila pa se tako ove godine nižu brojni rekordi. Međutim, to dovodi do raznih oboljenja kod ljudi. Meteoropati su na udaru promjenjljivog vremena. Ujutro je kiša, pa nastupi sunce pa opet kiša, i tako cijeli dan.

Velike količine kiše

Prema riječima Željka Majstorovića, klimatologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda ovakvo vrijeme će trajati do kraja mjeseca. “Najviše kiše bilo je u Hercegovini. Danas će veći dio padalina pasti na sjeveru i sjeverozapadu. Padaline su veće od prosjeka. Zasijanim usjevima neće praviti probleme, no ovakvo vrijeme najgore je za čovjeka’’, kaže Majstorović. U Mostaru se prosječno bilježi najveća količina padalina u Bosni i Hercegovini. “Posljednjih dana tijekom velikih promjena na to su posebno osjetljivi kronični bolesnici. Uglavnom su prisutne oscilacije krvnog tlaka, poremećaji kod srčanih bolesnika, te su na udaru i osobe s kroničnim opstruktivnim plućnim bolestima. Češće se moraju javljati u ambulante i obvezno moraju mirovati i uzimati lijekove”, rekao nam je dr. Ivan Perić, šef Hitne službe u Tomislavgradu. Prema njegovim riječima posebno su osjetljivi bolesnici koji se liječe na neuropsihijatriji.

Teška oboljenja

- U Tomislavgradu smo imali četiri slučaja ugriza zmija. Svibanj je kada se one bude i dok ljudi rade u polju zmije grizu. Sve slučajeve odmah smo prebacili u bolnicu u Livno, tu su zbrinuti i nema problema, kaže dr. Perić. Saznali smo kako je jedna pacijentica iz Tomislavgrada, a dvije iz Livna sa sumnjom na meningitis prebačene na Infektivni odjel Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Dr. Ivo Curić, šef odjela za infektivne bolesti KBC Mostar potvrdio je kako se radi samo o jednom slučaju meningitisa, a ne o više njih kako drugi misle.

“Pacijentica iz Tomislavgrada nema meningitis, nego gnojnu upala mozga, odnosno apces mozga. Mlada je osoba, operirana i leži na neurokirurgiji’’, rekao je dr. Curić. Tako su došle i dvije osobe iz Livna jedna pacijentica ima vertigo, mada se u prvi mah mislilo da se radi o meningitisu dok nisu obavljene detaljne pretrage. Postoji jedan slučaj meningitisa, no na ovom odjelu kojeg vodi dr. Curić imaju dosta drugih teških dijagnoza. “Imamo pacijente s teškom sepsom, teške upale pluća, teške samoneloze, sve se to izliječi i vraća u normalu’’, rekao je dr. Curić te dodao kako je pacijentica koja ima meningitis stara 56 godina, i osigurat će joj se prijevoz za veće klinike, jer se radi o jako rijetkoj bakteriji”, kazao je dr. Curić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?