KOALICIJE

Jednako opasno izbacivanja SDP-a iz vlasti kao i dva HDZ-a

lagumdzija
VL FOTO
03.01.2011.
u 08:45

SDP i SDA ne smiju izbacivati iz vlasti dva HDZ-a, SNSD i SDS, isto kao što nova šestorka ne smije iz vlasti izbacivati SDP po glasovima najjaču stranku

Hoće li i koliko mjeseci politička kriza oko utemeljenja nove vlasti u BiH i Federaciji trajati u novoj, 2011. godini, ovisi o političkoj volji, kooperativnosti, prije svega, čelnika Stranke demokratske akcije.

Na Tihiću je odluka

Ako ova stranka bude prihvatila “ruku mira” i potvrdi svoje sudjelovanje na sastanku koji su za 10. siječnja u Sarajevu zakazali čelnici SNSD-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SBB-a, SDS-a i SBiH, gordijski postizborni čvor koji je, ignorirajući izborne rezultate, počeo vezati SDP BiH, mogao bi se početi raspetljavati. Svjestan činjenice da politički uopće nije korektno iz institucija nove vlasti izbacivati po broju glasova najjače stranke, i sam predsjednik SDA počeo je ovih dana korigirati svoj stav, oprezno najavljujući da njegova stranka, bez obzira na otvorene antagonizme s nekim čelnicima, prije svega Fahrudinom Radončićem i njegovim SBB-om, uđe u jednu široku koaliciju. Bošnjački član Predsjedništva BiH i član Glavnog odbora SDA Bakir Izetbegović više puta je poručio kako “zbog države i njezinih građana treba sjesti i razgovarati o svim otvorenim pitanjima”. Slično razmišlja i relevantan broj ostalih čelnika SDA, koji su svjesni da bi ignoriranje izbornih rezultata moglo dovesti do novog političkog radikalizma čije bi posljedice, i po društvo i po samu stranku, bile neizvjesne.

SDP se mora korigirati


Uz čelništvo SDA i predsjednika Sulejmana Tihića, političke isključivosti morao bi se u ovoj godini otarasiti predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija. U njegove političke sofizme da koaliciju gradi zbog programa, a ne zbog ministarskih fotelja, vjeruje samo njegova stranačka baza i angažirani (ne)ovisni intelektualni krug. Ako bude svjestan da mu plan o gradnji koalicije s izbornim marginalcima neće ići zamišljenom dinamikom, Lagumdžija bi trebao pokazati svoju proeuropsku političku crtu na koju se toliko puta zaklinje i prihvatiti razgovore. U protivnom, od lovca, koji želi eutanazirati izbornu volju naroda, mogao bi postati lovina u kojoj ga šest ili sedam stranaka može potpuno politički dokusuriti. Moguće izbacivanje SDP-a iz institucija nove vlasti bio bi jednako loš primjer za političku scenu u Bosni i Hercegovini, kao što oni pokušavaju iz vlasti izbaciti koaliciju dva HDZ-a, SNSD-a i SDS-a. Razdoblje u kojem funkcionira BiH nije razdoblje za apriorne stavove, neprincipijelne principe, egoistične ultimatume, nego za razgovore i tolerantost.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
00:29 04.01.2011.

komunjarska taktika udara di je najjace pa ako prodje onda tare al ovaj put nece ti uspjeti zlatko i mi znamo sto nam je cinit a onda ces nas molit da se barem pojavis u javnosti al ti si svoje odprdio a to ti je bakir napravio na pametan nacin ati glupan se upeco ...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?