opasnost u rusiji

Jezero Karačaj najzagađenije je mjesto na svijetu!

Jezero Karačaj
Google Maps
11.10.2012.
u 13:55

Jezero je godinama služilo za odlaganje otpada jedne od najvećih ruskih tvornica za proizvodnju nuklearnog oružja, proizvodnog kompleksa Majak

Jezero Karačaj u jugozapadnoj ruskoj regiji Čeljabinsk u blizini granice s Kazahstanom najzagađenije je mjesto na svijetu. Naime, jezero je služilo za odlaganje otpada jedne od najvećih ruskih tvornica za proizvodnju nuklearnog oružja, odnosno proizvodnog kompleksa Majak.

Majak je sagrađen četrdesetih godina prošlog stoljeća kada su Sovjeti proizvodnju oružja selili na istok kako bi izbjegli nacističku invaziju. Bila je jedna od najvažnijih sovjetskih tvornica atomskog oružja. Za zagađenje se doznalo tek 1990. godine kada je Boris Jeljcin došao na vlast. Naime, 1990. godine samo sat vremena stajanja na obali jezera moglo je ubiti čovjeka s obzirom na to da je izloženost radijaciji iznosila 600 rentgena.

Problemi s radijacijom bili su toliki da liječnici nisu smjeli o tome otvoreno govoriti već su brojne slučajeve dijagnosticirali kao specijalne bolesti.

Iako je jezero danas prekriveno betonom, radijacija je ondje i dalje prisutna te se ne preporučuje živjeti u toj regiji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije