Drago Lončar

Još nije oboren njegov rekord u bacanju koplja

Drago Lončar
28.01.2013.
u 10:45

Lončar je preminuo u 75. godini. Nadao se da će netko postati bolji od njega, to nije dočekao

Prošli tjedan objavili smo razgovor s Dragom Lončarom, svestranim sportašem, jednim od najvećih u povijesti hercegovačkog sporta. Napisali smo kako je teško bolestan, no nismo očekivali kako će nas tako brzo napustiti. Ali, podmukla bolest je bila jača, Drago je umro u svojoj 75. godini života.

Brojni rekordi

Rođen je 19. ožujka 1938. u Donjem Gracu kod Širokoga Brijega. Kao srednjoškolac igrao je nogomet u Veležu, zatim se posvetio atletici (kugla, koplje, disk, skok u dalj, troskok...). Bio je član više atletskih klubova, AK Velež, ASK Split i AK Sarajevo, te omladinski i seniorski reprezentativac Jugoslavije. Dragin rekord u bacanju koplja za mlađe juniore (59,62), postignut 1957. godine, nikada nije oboren, dok je rekord za starije juniore (68,82) srušen tek nedavno. Njegovi najbolji rezultati su: 75,62 - (staro) koplje, 17,72 – kugla, 7,12 – dalj, 14,98 – troskok... Zbog posla (profesor tjelesnog odgoja), rano je ostavio atletiku, te igrao nogomet za širokobriješku Mladost, a rukomet i odbojku za Radnik (Donji Vakuf). Kao trener, bio je s atletičarima bivše države na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980., te s reprezentacijom Hrvatske na Paraolimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine.

Trenerski put

Bio je i trener poznatoga paraolimpijca Ante Pehara, svjetskog rekordera u skoku u dalj i troskoku, te osvajača tri zlatne i jedne srebrne medalje na svjetskim prvenstvima u Rimu 1985. i Parizu 1991. godine. Kao profesor u Širokom Brijegu otkrio je niz darovitih atletičara. Posljednjih godina radio je kao trener mladih atletičara u Zrinjskom, koji su ljetos osvojili 15 medalja na državnom prvenstvu u Sarajevu. Nadao se kako će netko od njih postati bolji atletičar od njega. Nažalost, neće to dočekati. Odlazi na vječni počinak u svoj Donji Gradac, gdje će danas biti pokopan na groblju Mušaluk u 15 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?