Školstvo u ZHŽ-u

Još uvijek nitko ne želi popustiti u štrajku

Vlada
23.01.2013.
u 11:13

Vlada: Smanjenje plaće do 10 posto nužno, a uštede se odnose na sve korisnike proračuna

Odluka Općinskog suda u Širokom Brijegu kojom je štrajk osnovnih i srednjih škola u ZHŽ-u proglasio nezakonitim i naložio da se prekine teško je pogodila prosvjetne djelatnike. Vlada nevjerica, ogorčenje, gnjev.

Korak unatrag

U komentarima se uglavnom iznosi da je riječ o odluci koja je donesena pod utjecajem politike te da je u zapadnoj Hercegovini učinjen korak unatrag kada je riječ o razvoju i napretku demokracije i slobodnog društva. U ponedjeljak navečer, nekoliko sati nakon sudske odluke, u školama su održani hitni sastanci sindikalnih podružnica na kojima je pročitana presuda i tražilo se najbolje rješenje kako dalje postupati. Bilo je različitih mišljenja, no prevladavala je spoznaja da se sudska odluka mora poštovati i provoditi.
Jučer je u školama bilo šaroliko kada je riječ o prekidu štrajka i početku nastave. Negdje se radilo u cijelosti, negdje nije nimalo, u nekim školama djelomično, a u nekim je vladao tihi bojkot. Slično je i s dolaskom učenika, bilo je škola gdje su došli gotovo svi, u nekima polovica ili trećina... U Ljubuškom nisu radile OŠ Marka Marulića i OŠ Ivane Brlić Mažuranić, dok je OŠ u Vitini radila. U Gimnaziji je došlo vrlo malo učenika, nastave nije bilo, većina profesora je bila za nastavak štrajka. U SSŠ Ruđera Boškovića došla je trećina učenika, desetak profesora je radilo, ostali su nakon sindikalnog sastanka odlučili da danas rade “punim kapacitetom”. U Grudama su sve škole radile: SŠ A. B. Šimića, OŠ Ruđera Boškovića te OŠ u Sovićima i Drinovcima. U Širokom Brijegu nisu radile Prva i Druga OŠ, a radio je jedan broj područnih; radila je i škola u Kočerinu, a u Biogracima nije. U Gimnaziji nastava se odvijala do velikog odmora, a poslije je prekinuta, učenici su samo pod nadzorom boravili u učionicama. U Srednjoj strukovnoj školi došlo je vrlo malo učenika, nastave nije bilo. U Posušju u Gimnaziji je radila trećina profesora, u SSŠ, koja radi popodne, učenici nisu došli kao ni oko dvije trećine profesora koji su stalno bili u štrajku. OŠ Ivana Mažuranića u gradu i škole u Rakitnu i Viru su radile.

Odluka sindikata

Jučer u 13 sati u Ljubuškom su sindikati održali zajednički sastanak dvaju predsjedništava, a u kasnim popodnevnim satima zasjedala je i zajednička izvanredna skupština. Prema najavama, odluka dvaju sindikalnih vodstava bit će da se podnese žalba Županijskom sudu i da se štrajk ne prekida. Postoji zakonska mogućnost da se počne raditi, ali i da se u određenom trenutku štrajk ponovno aktivira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?