PROMJENA

Josipović dolazi u posjet BiH nakon sporazuma Hrvata

josipovic
VL FOTO
15.11.2010.
u 07:55

Veliki zaokret Pantovčaka u odnosu na deset godina Stjepana Mesića prema Hrvatima u BiH

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sutra će u Mostaru provesti šest vrlo sadržajnih sati tijekom kojih se najviše očekuje od susreta s političkim predstavnicima Hrvata u BiH koji bi s njim trebali biti na radnome ručku. Josipovićev protokol posjeta Mostaru usuglašen je puno prije, no zanimljivo je dolazi samo nekoliko dana nakon što su najvažnije hrvatske političke stranke u BiH postigle političko zajedništvo oko najvažnijih nacionalnih pitanja i potpisale povijesno važni sporazum.

Sadržajan posjet


Hrvatski predsjednik je u svim dosadašnjim javnim istupima i sastancima zatvorenim za javnost isticao potporu okupljanja što većeg broja hrvatskih stranaka i političkih predstavnika. Na tome je inzitirala i hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Prema protokolu posjeta, Josipović će u vrlo pomno planiranome posjetu boraviti u oba dijela grada, većinskom bošnjačkom, ali i hrvatskom te time istaknuti potporu cijelome Mostaru i njegovim narodima i gradskoj administraciji čiji je prvi čovjek Ljubo Bešlić njegov sutrašnji domaćin. Najavljeno je da Josipović posjeti Sveučilište u Mostaru i bolnicu koji su dva kapitalna projekta, a koji su građeni novcem iz hrvatskog proračuna. Josipović će, kako je to bilo i tijekom njegove proljetne misije kada se poklonio žrtvama iz sva tri naroda, razgovarati sa studentima Sveučilišta u Mostaru koji su ga na poseban način inspirirali. I studenti su pozivali na potporu Zagreba Hrvatima u BiH, dok je Josipović pak istaknuo da je spreman podržavati Bosnu i Hercegovinu, a napose raditi na izgradnji jednakopravnosti Hrvata u BiH. Zanimljivo je kako je hrvatski predsjednik u praksi počeo realizirati stvari koje je najavio i kada se prvi put pojavio u Mostaru za vrijeme predizborne kampanje. Tada je rekao kako je dolazak u Mostar njegova poruka čime je očito aludirao na zaokret u odnosu na prijašnjih deset godina potpunog ignoriranja Hrvata u BiH od njegova prethodnika Stjepana Mesića. O tome govori i simbolična činjenica da je u manje od godinu dana u dva navrata Josipović došao u posjet Hrvatima u BiH kada se pred njima nalaze praktično najveći izazovi koji se tiču provedbe vrlo značajnih izbora koji bi trebali biti tek uvod u ustavne promjene od kojih opet najviše očekuju Hrvati u Bosni i Hercegovini.

Jedinstven Zagreb

Predsjednik Josipović i premijerka Jadranka Kosor prvi put nakon duže vremena imaju jedinstveno gledanje prema prvom istočnom susjedu. Valja reći da su u više navrata s Pantovčaka i Banskih dvora pozivali hrvatske političare da usuglase zajedničku platformu oko ustavnih promjena i drugih nacionalno važnih projekata koji su spremni do kraja podupirati. Nasuprot tome kao odgovor stalno su dobivali suprotstavljene Hrvata, što je počesto i vlastima u Zagrebu služio kao alibi za izostanak bilo kakve akcije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?