GODIŠNJICA

Josipović ide u Srebrebnicu na godišnjicu genocida, 11. 7.

josipovic
Arhivska fotografija
03.07.2011.
u 10:35

“Nadam se da ćemo se svi skupa 11. srpnja okupiti uz poruku svijetu. Bit će mi čast otići u Srebrenicu pokloniti se sa prijateljima iz BiH”, poručio je Josipović

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sudjelovat će sredinom srpnja na obilježavanju 16. godišnjice genocida u Srebrenici, rekao je nakon sastanka s predstavnicima Bošnjaka u RH koji su mu u ime Udruženja žena Srebrenice uručili simbol sjećanja na srebrenički genocid.

- Nadam se da ćemo se svi skupa 11. srpnja okupiti uz odgovarajuću poruku svijetu. Bit će mi čast otići 11. u Srebrenicu pokloniti se zajedno sa svojim prijateljima iz BiH, rekao je Josipović novinarima. Josipović je istaknuo potrebu “da se nikad ne zaboravi genocid u Srebrenici, da se počinitelji genocida privedu pravdi i da iz te tragedije “ne samo mi ovdje na širem prostoru regije, nego i u cijelom svijetu izvučemo pouku o tome kako zločin nije način rješavanja problema, kako zločin ne smije biti dopušten i kako je genocid kakav je bio u Srebrenici mrlja na duši, na savjesti čovječanstva”.

Aziz Hasanović, zamjenik zagrebačkog muftije i član izaslanstva Bošnjaka, zahvalio je Josipoviću na potpori inicijativi žena Srebrenice.

- Tako senzibiliziramo javnost da suosjeća sa Srebrenicom i preživjelim Srebreničanima, upravo u ovim danima kad se prikupljaju njihovi posmrtni ostaci i priprema jedan od većih pokopa, rekao je i objasnio da će 16. srpnja biti pokop 600 identificiranih Srebreničana “koji su svoje kosti ostavili negdje po šumama”. Bošnjačko izaslanstvo predalo je Josipoviću simbol u obliku cvijeta zelenog središta i bijelih latica.

Dodao je kako život mora ići dalje i moraju se graditi mostovi “mira, ljubavi i tolerancije”.

- Svima nama je obveza da ustrajemo na tome, ali i da radimo na ideji suživota na tim prostorima. Život mora ići daje, svi smo na svoj način odgovorni i koliko možemo, moramo dati da se izgrađuju mostovi mira, ljubavi tolerancije i razumijevanja, ma koliko to teško bilo, a svi smo svjedoci da je to teško i da to teško ide, rekao je. Objasnio je da je srebrenički cvijet ručni rad i izrađeno ih je 30 tisuća koji će biti podijeljeni 11. srpnja kad se bude pokapalo 600 identificiranih Srebreničana, što je mali dio od ukupnoga broja nestalih, rekao je Hasanović. Zamjenik zagrebačkog muftije je rođeni Srebreničanin i jedan od dvojice preživjelih od 38 muškaraca u toj obitelji.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krtica
17:54 03.07.2011.

Pa je li i ovo moguce!? Jovo YUsipovic u Srebrenici da izradi \"mostove mira, ljubavi i tolerancije\". Kakav paradoks! Gdje su mostovi pravde i pravicnosti? Zasto zabijate, druze YUsipovicu, svoj nos u tudje go....?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?