Josipović

Josipović: Na prvom susretu s Tadićem razgovarat ćemo o tužbi

josipović
Marko Lukunić/PIXSELL
17.01.2010.
u 11:15

Razumijem probleme koje Srbija ima s proglašenjem nezavisnosti Kosova, ali ne želim da mjera odnosa Srbije i Hrvatske budu odnosi s trećim zemljama.

Iskreno želim poboljšanje odnosa sa Srbijom, a dobrosusjedski odnosi će biti jedan od prioriteta moje politike. Nadam se da ćemo izvjesni pomak uspjeti napraviti već na prvom susretu s predsjednikom Borisom Tadićem, na mojoj inauguraciji 18. veljače. Želio bih da tada pokrenemo i suradnju i dijalog o spornim pitanjima - rekao je Ivo Josipović, novoizabrani predsjednik Hrvatske u intervjuu beogradskom "Blicu" koji će biti objavljen u sutrašnjem izdanju, a dijelovi razgovora danas su već objavljeni na web stranici "Blica".

Dodao je da će tema prvog službenog susreta sa srbijanskim kolegom Borisom Tadićem biti hrvatska tužba protiv Srbije za genocid i srbijanska protutužba na Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

- Tužbe apsolutno ne doprinose poboljšanju odnosa. Zato je i bolje problem riješiti bez sudskog procesa. I bilo bi bolje da se problem već riješio. Predložit ću predsjedniku Tadiću već na inauguraciji da se problemi riješe tako da tužbe budu nepotrebne - kaže Josipović, a na podsjećanje da je predsjednik Tadić rekao kako neće doći na inauguraciju ako ondje bude i kosovski predsjednik Sejdiu, odgovara da je "najljubaznije pozvao predsjednika Tadića" i da bi volio da se odazove pozivu.

- Razumijem probleme koje Srbija ima s proglašenjem nezavisnosti Kosova, ali ne želim da mjera odnosa Srbije i Hrvatske budu odnosi s trećim zemljama. A pozive na inauguraciju uputili smo svim zemljama s kojima imamo diplomatske odnose, pa i Kosovu - objasnio je Josipović.

 Ivo Josipović: Stabilna BiH strateški interes Hrvatske

- Za pravdu i za povlačnje tužbe treba još, čini mi se, dosta toga napraviti. Ostavimo to vremenu. Mislim da su to sve opcije koje su moguće i koje su za dobrobit svih naroda - rekao je hrvatski predsjednik  Ivo Josipović u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama", a dijelove prenose mediji u Srbiji i BiH.

Josipović drži da nije ni pametno ni mudro izvana nametati formule za BiH jer "formulu moraju naći tri konstitutivna naroda, zajedno, sami" i sve što bi bilo nametnuto bilo bi kratkog vijeka. Dodao je da su stabilni i kvalitetni odnosi u BiH i dobra pozicija BiH u međunarodnoj zajednici i strateški interes Hrvatske.

Odgovarajući na pitanje novinara "nezavisnih novina" da li bi podržao BiH uređenu sa tri federalne jedinice, Josipović
je odgovorio da će podržati ako se o tome dogovore sva tri naroda.

- Ako tri naroda smisle pet entiteta, sedam ili 323 entiteta, samo neka se dogovore i neka bude mir - pojasnio je Josipović i najavio da će pri posjetu BiH posjetiti osim Sarjeva, Banjaluku i Mostar.

Ključne riječi

Komentara 47

OB
-obrisani-
11:44 17.01.2010.

Bosna i Hercegovina drzava tri naroda a ne tri religije, cekamo do proljeca, u martu Hrvati i Srbi idu na referendum i jos jednom ce reci svoje. 60% (Srbi + Hrvati) rjesavaju sudbinu Bosne i Hercegovine i to bez uplitanja sa strane

PO
Ponosnamojaje
16:49 17.01.2010.

izdali ste naše velikane, i sinove što su majke dale. Jučer gledam sliku naroda, baca cvijeće po herojima, a već sutra pobjednike sude, prodaše ih za Judine škude.

OB
-obrisani-
11:40 17.01.2010.

Malmo malo pozitivniji govor Gospodina Josipovica, kada se radi o Hrvatima u BiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?