PISMO IZ ZATVORA

Josipović posvađao generale

ivo josipović (1)
Antonio Bronić/PIXSELL
18.10.2010.
u 09:48

- Nisam ni čuo ni vidio pismo koje je Branimir Glavaš uputio predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću

Nakon što je osuđeni Branimir Glavaš iz pritvorske jedinice Suda BiH optužio Josipovića zašto, za razliku od njega, nije oduzeo čin i Tihomiru Blaškiću jer je “Blaškić potekao iz njegove omiljene JNA”, za Večernjak je reagirao i sam Blaškić.

- Nisam ni čuo ni vidio pismo koje je Branimir Glavaš uputio predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću.

Iznijet ću činjenice

I, naravno, uopće ne želim i neću ulaziti u bilo kakve polemike s gospodinom Glavašem, ni bilo s kim drugim jer za to, zaista, bez obzira što govorio i tvrdio, u tom pismu predsjedniku Josipoviću nema ni smisla ni potrebe. No, hoću iznijeti činjenice o mom putu iz JNA čiji sam časnik bio, do HVO-a i kasnije HV-a. Naime, kontakti s hrvatskim časnicima u JNA i časnicima HV-a oko mog napuštanja JNA počeli su još u svibnju 1991. godine. No, nakanu sam uspio realizirati krajem lipnja te godine odlaskom „na odmor“ s obitelji u Austriju. Podnio sam i pismeni zahtjev za napuštanje JNA s datumom 12. kolovoza, kada sam već odavno bio u Austriji. I, naravno, nisam se vratio unatoč porukama, prijetnjama, oduzimanju stana i cjelokupne imovine koju sam tada imao u Postojni gdje sam bio na službi.

Blaškić navodi kako tada nije mogao prebjeći u Hrvatsku, a nakon obnovljenih kontakata 1. travnja 1992. godine to mu uspijeva i odmah se javlja U MORH. „Dobio sam zapovijed odlaska na južno bojište, a tada se na jug moglo samo preko Rijeke i Paga. Taj put je spriječilo nevrijeme pa sam krenuo u Bosnu, u rodni Kiseljak, gdje sam s hrvatskim čelništvom, ponajviše s Ignjacom Koštromanom, već odavno imao kontakte.

Međutim, na putu između Bosanskoga Šamca i Doboja zarobljen sam od srpskih paravojnih snaga i pripadnika JNA 2. travnja 1992. god. U Podnovju, gdje sam u mjesnoj školi maltretiran, tučen, izložen prijetnjama, uvredama...! Sve se to ponovilo u Doboju u sjevernoj vojarni, pa kasnije u Tuzli u sjedištu II. korpusa JNA. Ispitivao me i potpukovnik Čornečki, moj profesor na Vojnoj akademiji u Beogradu, a tu me je službeno identificirao Vitežanin Eduard Tolo, također oficir JNA, komu sam bio nadređen u Postojini.”

Vojnički put

Blaškić kaže da je u Tuzli bio do 14. travnja 1992. god., kada je organizirana razmjena zarobljenika hrvatske i srpske strane “u koju sam upao i ja i još nekoliko Hrvata uhićenih kada i ja, a među njima je bio i Mladen Čorić iz Lepenice kod Kiseljaka”. “Isti dan javio sam se u Križni stožer općine Kiseljak, a već u lipnju sam imenovan zapovjednikom Operativne zone središnja Bosna. Dalje se moj vojnički put zna i mislim da nema potrebe bilo što dodatno obrazlagati, posebno ne polemizirati s gospodinom Glavašem preko medija. No, dodao bih, moj dosje, s kompletnom dokumentacijom i iz tog razdoblja o kojemu sam vam govorio je u MORH-u i, što se mene tiče, može biti i javnosti stavljen na uvid”, kazao je Blaškić.

Ključne riječi

Komentara 2

NE
neraninas
00:18 19.10.2010.

Bože dragi pa kad će ovaj \'\'čovjek\'\' prestati lagati? Ima li kraja njegovim Lažima? Pa gospodine Čiliću, Vi ste iz Viteza (koliko znam), pa zar je vama bilo teško provjeriti navode Blaškića ako je on ovakvo što kazao što stoji u tekstu. Zašto ga niste pitali gdje mu je bila putovnica (tadašnji pasoš) pa je otišao u Austriju u vrijeme koje navodi? Pasoš mu je bio oduzet od strane \'\'bezbednjaka\'\' u bivšoj JNA kao i svim bivšim oficirima i zaključan u kasi kod njih. Doduše, Blaškić kako navode neki od njegovih suradnika u bivšoj JNA je imao poseban status pa je možda mogao otići u Austriju po nekom zadatku? Pitajte ga koja mu je zadnja dužnost bila u bivšoj JNA. Zašto ga na primjer niste pitali \'\'tko je sjedio s njim u vozilu kada je putovao iz Austrije prema Bosni? On spominje tog Mladena Čorića koji se kao slućajno sa njim našao u Tuzli i kao slućajno razmijenjen zajedno sa njim. Taj kriminalac Mladen Čorić, koji je u toku rata ležao u zatvoru u Busovači je bio s njim u vozilu, a rodbina su itd, itd..služi Blaškiću kao netko tko ce pokazati vjerodostojnost njegove priće i laži. Znam da se Blaškić pozivao i na to kako je pušten uz pomoć svog nadređenog u bivšoj JNA Pandurovića koji je sada u Hagu, pa još neke druge verzije koje postoje u tekstualnom obliku i njegovoj biografiji koju je potpisao. Što li je točno od svega toga? Očito se plasira verzija po potrebi zadovoljenja nekih interesa. Ništa čudno u tome kad je \'\'general\'\' Blaškić u pitanju. Zašto laže da nije iz Slovenije mogao pobjeći u Hrvatsku? Zar to nije toliko providno? Zašto je kao bivši oficir bivše JNA ZADNJI došao na prostore Srednje bosne? Naravno da to dobar dio ljudi zna, znat će i mnogo više, vrijeme će sve pokazati. Sram ga bilo, zna li on što se sve desilo u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini do datuma koji on navodi (1.travnja 1992) da se \'\'javio\'\' i navodno dobio zapovijed da ide za Dubrovnik. A eto čovjek ni tada nije mogao da dođe-prođe do Dubrovnika..hahaha. Ma ustvari, zašto na tog \'\'čovjeka\'\' trošiti ove kasne sate kada se ima puno toga pametnijeg pročitati i prokomentirati uz zadovoljstvo. Čuj, Blaškić neće polemizirati sa Glavašem..hahah. E moj Blaškiću kratke li si pameti, uvijek si i bio ali eto...nisu ni svi generali isti..Glavaš i Norac su ponos večine svog naroda a ti si za večinu svog naroda izdajnik i lažov.

Avatar bucalo
bucalo
00:31 19.10.2010.

neraninasu zasto ti kao veliki domoljub nisi isa u hb da napravis reda il ti ej draze kad imas motiva napadat po Hrvatima koji su u Hb se borili i izborili svoje pravo i naciju.ja sam od onih koji je bio na svim radtistima a sto s etice otvorenosti naseg generala Blaskica kako ej dos au lipu nasu to znamo mi koji triba da znamo a ti uzmi il ostavi.svaki nas general je to zasluzio da bude a sad ovim ne odgovaraju takovi i nemoj bit na njiovoj starni nego ostani dosljedan sebi i svojima

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?