68. obljetnica

Josipović u Jasenovcu: 'Sjećanje na žrtve je čin pravednosti'

Jasenovac (1)
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL Autor
1/5
12.05.2013.
u 13:51

Na skupu su govorili i predstavnici židovskog, romskog i srpskog naroda, koji su najviše stradali u logoru

Sa svečane komemoracije, u povodu 68. obljetnice proboja logoraša iz logora u Jasenovcu, u kojem je prema dosad obrađenim podacima stradala 83.301 žrtva, upućena je poruka kako treba sačuvati sjećanje na nedužne žrtve ustaških zločina, da se slične strahote više nikada i nigdje ne bi ponovile.

Svečanosti je, uz ostale, bio nazočan i državni vrh.

- Danas i svake godine na ovom mjestu treba ponavljati javno sjećanje na zločin i stradanja u kojima su sudjelovali i pripadnici našeg hrvatskog naroda. Zločinačke su žrtve bili Srbi, Židovi, Romi, Bošnjaci i drugi, ali i brojni Hrvati koji su se protivili zlu. Sjećanje na žrtve je čin pravednosti. Jednako tako, ne možemo biti uspješno i pravedno duštvo ako ne prihvatimo povijesnu poruku da mržnja nikada ne smije biti isprika za novu mržnju, da zločin ne smije biti povod i isprika za drugi zločin - rekao je na svečanosti, uz ostalo, predsjednik Republike Ivo Josipović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko napomenuo je kako nas jasenovački povijesni spomen upućuje na međusobno razumijevanje i poštivanje, što je preduvjet za život u miru i slobodi. Žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac, Leko je u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno ime izrazio najdublji pijetet i poštivanje.

Skupu se kao izaslanik predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića obratio ministar Mirando Mrsić, koji je podsjetio kako je antifašizam temelj cijele slobodne Europe, pa tako i Hrvatske. Opredjeljenjem za antifašizam, Hrvatska je odabrala pravu put, spomenuo je Mrsić.

Na skupu su govorili i predstavnici židovskog, romskog i srpskog naroda, koji su najviše stradali u logoru. Za zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava, te doprinos antifašističkim temeljima RH preživjelim sudionicima proboja, Alešui Abinunu, Iliji Ivanoviću i Bazilu Zukolu, uručena su odlikovanja Reda Stjepana Radića.

Javnoj ustanovi Spomen-područje Jasenovac predsjednik Josipović je dodjelio Povelju RH, a svima preživjelim sudionicima proboja Javna ustanova je dodijelila priznanja "Ante Bakotić".

>>Slavi se u Novskoj i Jasenovcu, a državni vrh očekuju u Okučanima

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije