POSJETA MOSTARU

Josipović u samo osam mjeseci mandata osvojio bh. Hrvate

josipovic
VL FOTO
17.11.2010.
u 07:50

Drugi posjet Mostaru simbolizira potporu Zagreba Hrvatima u Bosni i Hercegovini

Drugi put nakon samo sedam mjeseci od izbora na poziciju hrvatskog predsjednika Ivo Josipović posjetio je Mostar gdje je najvažniji dio njegovih razgovora protekao oko predstojećih ustavnih promjena u zemlji. Josipović je pri tome rekao kako je za Republiku Hrvatsku važno da Hrvati izgrade jednakopravnu poziciju s druga dva naroda u predstojećim ustavnim promjenama u ovoj zemlji ističući da je to zajednički nazivnik većine hrvatskih političkih dužnosnika s kojima je razgovarao. Josipović se najprije u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru susreo s dužnosnicima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 koji su nedavno potpisali sporazum o zajedničkom nastupu u vlasti i ustavnim promjenama, a zatim imao radni ručak s više hrvatskih političkih dužnosnika iz više stranaka, među kojima su bili i predstavnici SDP-a BiH.

- To (sporazum dva HDZ-a) je jedna važna činjenica za politički život BiH i za budućnost jer znamo da BiH čekaju ustavne promjene i ono što je važno i bitno za RH jest da se ostvari institucionalna jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Kako će se to dogoditi, to je stvar strana ovdje u BiH, rekao je hrvatski predsjednik. Dodao je kako Hrvatska i on osobne neće arbitrirati u cijelome procesu ustavnih promjena te da je ohrabren istupom političkih dužnosnika.

- Bitno je i ispunjava me određenim optimizmom da je glavno pitanje koje je trenutačno u glavnom fokusu hrvatske politike u BiH u pogledu jednakopravnosti, negdje na vrlo sličnom nazivniku. Za Republiku Hrvatsku je bitno da se uspostavi jednakopravgnost, dodao je. Pojasnio je da eventualna potpora vlasti u Zagrebu zahtjevu dva HDZ-a da se u BiH uspostavi četiri federalne jedinice od kojih bi jedna bila većinska hrvatska ovisi sporazumu koji ‘mora prije svega imati potporu u BiH i to je ključno’.

U izjavama za javnost dužnosnici dva HDZ-a u BiH rekli su kako imaju potporu službenog Zagreba oko zahtjeva za ustavnim promjenama.

“Mene veseli da danas kroz premijerku i predsjednika RH imamo jasnu potporu za BiH. Ključni je interes RH da BiH postane što prije članiica NATO-a i EU, a ne samo dobije liberalizaciju viznog režima. Nama je dovoljno od RH kao i od drugih prijateljskih zemalja da kažu da BiH treba ustavna jednakost za sva tri naroda i svakog građanina, a kako će se ona dogoditi to trebaju riješiti domaće političke snage”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

- Gospodin Josipović do kraja razumije da naš prijedlog o federalnoj jedinici s hrvatskom većinom znači zaštitu BiH. Znači stabilnosti i europski put BiH. Mi ne pravimo nešto da bismo podijelili BiH, ne stvaramo novu hrvatsku državicu u državi, dodao je Čović. Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž rekao je kako su najvažnije političke snage Hrvata u BiH jedinstvene oko gledanja na ustavne promjene u BiH, što je prenio predsjedniku Josipoviću. “Nadam se da će pasti stereotipi o tome da su Hrvati rascjepkani i da ne znaju što hoće. Srušili smo oba ta stareotipa i sada to nastojimo pokazati kroz okupljanja i jačanje BiH, integriranje u NATO i EU. To su naša stajališta”, rekao je Raguž nakon sastanka. Odbacio je prigovore da okupljanje nacionalnih stranaka u tri bloka s dva HDZ-a, SNSD-SDS i SDP-SDA vodi radikalizaciji u zemlji.

- Ovo ne doživljavam kao okrupnjavanje stranaka oko svih pitanja, nego na poziciji ustavnih rješenja koje je najznačajnije za ovu zemlju. Ovi blokovi nisu stvoreni da mi ne ratujemo, nego da definitivno stabiliziramo BiH, rekao je Raguž.

Drugi politički prvaci pozdravili su potporu hrvatskog predsjednika u pravcu postizanja rješenja kojim bi se zajamčila jednakopravnost Hrvata.

Ključne riječi

Komentara 1

P1
pepo 16
09:52 17.11.2010.

predsjednice svih hrvata hvala

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?