govor u strasbourgu

Josipović u Vijeću Europe: Kolektivne krivnje za rat nema

proslava obljetnice Ruđera
Pixsell
21.06.2010.
u 14:14

Predsjednik je dodao da "niti jedan narod u konfliktu od ranih devedesetih nije kri, krivi su oni pojedinci kojima je dokazano da su izvršili zločin i za to moraju biti kažnjeni".

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović održao je govor u Vijeću Europe. Velik dio svog obraćanja posvetio je ratu, ratnom nasljeđu, odnosno nužnosti suradnje s Haaškim sudom i jačanjem odnosa sa susjedima.

- Prolazilo se kroz razne faze suradnje i nesuradnje, koje su sada iza nas. Danas s punom odgovornošću mogu reći da su hrvatski građani i posebice hrvatska Vlada  prihvatili činjenicu da je suradnja s Haagom nužnost koja doprinosi raščišćavanju zločina u ratu i vraća ih tamo kamo i spadaju - u sferu individualnih počinitelja krivnje. Kolektivne krivnje nema – rekao je Josipović.

Predsjednik je dodao da  "niti jedan narod u konfliktu od ranih devedesetih nije kriv, krivi su oni pojedinci kojima je dokazano da su izvršili zločin i za to moraju biti kažnjeni". Nakon godina toplo-hladnih odnosa Hrvatske i Srbije, predsjednik je najavio da će posjetiti Beograd.

- Odnosi Hrvatske i Srbije okosnica su suradnje, trajnog mira i stabilnosti u regiji. Vrijeme uspona i padova je iza nas. Unapređenje odnosa i uspostava povjerenja danas su jedan od mojih prioriteta – kazao je. Predsjednik se u svom govoru osvrnuo i na problem korupcije u jugoistočnoj Europi. Ustvrdio je da je s borbom protiv korupcije u našoj zemlji danas zadovoljan.

- Hrvatska Vlada proklamirala je politiku nulte tolerancije na korupciju, koja je u jednom trenutku ozbiljno prodrla i u same državne strukture. Pažnja antikorupcijskih akcija posebno je okrenuta prema javnim poduzećima. Rezultati su veliki, otkriveno je nekoliko velikih korupcijskih afera i velik je broj osumnjičenih. Čak i nekih iz visoke politike. Sada ulazimo u fazu suđenja i preostaje vidjeti rezultate – rekao je predsjednik. Izrazio je nadu da će Hrvatska u 2012. godini postati punopravna članica Europske unije.

- Svjestan sam da nas na putu prema EU najviše problema čeka u našoj zemlji. Moramo provesti ozbiljne i teške reforme. Ali mi se borimo i nadam se da ćemo uspjeti - rekao je Josipović.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?