Drvar

Jučer simbolični pokop Drvara u simboličnih pet minuta do 12 sati

Drvar
05.03.2013.
u 10:07


Smrt u ovoj općini pretekla je život, više je umrlih - 119, nego rođenih - 27

Početkom godine sa zatvaranjem proizvodnih pogona Finvesta umro je i Drvar, kategorični su bili organizatori simboličnog pokopa Drvara koji je upriličen također simboličnih pet minuta do 12 sati. Prosvjednom skupu potporu je svojim dolaskom dalo više stotina građana, te predstavnici Unije sindikata HBŽ i USŽ. Drvar je postao mrtav grad zahvaljujući kriminalnoj privatizaciji, ali i pasivnosti općinske i županijske vlasti, čulo se na skupu, kao i to da unatoč zahtjevima radnika nisu reagirali na očita višegodišnja kršenja Zakona o radu i prava iz radnog odnosa, pravdajući se time da je ‘Finvest’ privatna tvrtka. Ni činjenica da ta privatna tvrtka, što javnom šumskom poduzeću, što poreznoj upravi, duguje 15-ak mil. KM, nije pokrenula državne institucije da s ciljem naplate dugovanja blokiraju imovinu, spriječe devastaciju pogona, rezanje strojeva i otuđenje vrijednog metala koji će završiti kod nekog od brojnih otkupljivača sirovine. U gradu koji je utemeljen 1883., koji je do DR živio od industrije, ne dimi se ni iz jednog tvorničkog dimnjaka. Industrija je zamrla, prirodni priraštaj rapidno opada, a u funkciji su jedino još ugostiteljski objekti, pokoja trgovina i držana uprava. U općini živi oko 8500 stanovnika, nezaposlenih je gotovo 1500, među kojima 90 posto povratničke populacije. - Smrt je u ovoj općini pretekla život, jer je više umrlih nego rođenih, 119 naspram 27, pa je vrijeme da pokopamo i grad - kazao je, ne bez tuge i ogorčenja, Mićo Rakić, predsjednik Sindikata drvne industrije, koji je zahtjeve radnika u pisanoj formi predao općinskom načelniku Stevici Lukaču uz obrazloženje da oni ovim ‘pokopom’ žele vlast okrenuti prema narodu. “Načelnik je najavio tematsku sjednicu Općinskog vijeća za dva dana.

Nazočit će joj, kako je kazao, premijer HBŽ-a s nadležnim ministrima. Nastojat će iznaći neko rješenje za radnike koji su silom prilika ostali bez posla. Prosvjednici su nosili transparente s porukama: ‘Zaustavite pljačku Finvesta’, ‘Mi nismo političari mi smo radnici koji hoće raditi’, ‘Zakon, istina, pravda’...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?