Pljušte ostavke

Kad se blagajna isprazni, odlaze klupska vodstva

Borac
29.12.2012.
u 12:38

Mnogim premijerligašima prijeti “zatvaranje radnje” zbog kronične besparice, osobito zbog dugova prema Poreznoj upravi. Po takvoj osnovi najveći dug vjerojatno ima banjalučki Borac

Još 10-12 dana ostaje nogometašima i trenerima do početka priprema za novu sezonu, jer su prve prozivke najavljene oko 10. siječnja, nakon kojih kreću mukotrpne pripreme. Stanka između jesenske i proljetne sezone rastegla se na 120 dana po čemu je najdulja u Europi.

Pljušte ostavke

No, događanja u premijerligaškim taborima ne nedostaje. Gotovo nema kluba gdje se nešto ne posprema, renovira, obnavlja i planira. Pljušte ostavke uprava i predsjednika, mijenjaju se treneri. Još prije desetak dana na Koševu ostavku podnijeli predsjednik Amir Rizvanović i tri člana uprave (Kusturica, Delić, Redžepagić). Nakon što je prije nekoliko mjeseci ostavku dao predsjednik Željezničara Sabahudin Žujo izabran je novi Almir Gredić. Upućeni i(li) zlonamjerni kažu kako je razlog ovih promjena nedostatak novca u klupskoj blagajni, o čemu na Grbavici šute. Uostalom, tamo bi trebala sletjeti lijepa svotica iz Uefe – 340.000 eura za nastup u pretkolu Europske lige prvaka. U Slaviju neće stići nikakav novac, pa je staro rukovodstvo na čelu s predsjednikom Gojkom Draškovićem odstupilo s funkcije, a na zapovjedni most hrabro se popeo Slobodan Ujić i odmah optimistično izjavio: - Ako neki klubovi imaju četiri i više milijuna duga, zašto bih se ja bojao duga od “samo” 600.000 maraka?

Baš hrabro i optimistično. Borac je u dugu od preko 7.000.000 maraka, od toga poveći iznos Poreznoj upravi Republike srpske. Dojam je kako čelnici Borca jedva čekaju Skupštinu, na kojoj će podnijeti ostavke i predati nekom vruć krumpir u ruke. Nema vijesti da su poreznici Banjalučanima blokirali račun, ali Radniku jesu. S ultimatumom: ukoliko do 1. siječnja 2013. ne podmirite dug od 27.000 maraka, zabranit ćemo vam natjecanje u Premijer ligi! Različite kriterije poreznika u RS upućeni povezuju s politikom, koja jednim klubovima gleda kroz prste, dok druge mlati po prstima. Ne znamo koji će se kriteriji primijeniti na Leotar, ali dugovi su i u ovom klubu razlog ostavki. Odstupio je na polovici mandata i predsjednik Luka Petrović (u siječnju 2010. godine primio je četvorogodišnju dužnost). Da je kriza u Leotaru velika, svjedoči i najava njihova trenera Vladimira Gaćinovića kako namjerava podnijeti ostavku. A ostavku je već dao trener nogometaša Zvijezde Zoran Kuntić. Vjerojatno ne zbog novčanih neprilika, jer Zvijezda je jedan od rijetkih stabilnih premijerligaša, već zbog tanke zalihe bodova koje klub unosi u proljetnu sezonu. I Olimpic (navodno) spada među stabilne klubove. No, novac je razlog što se klub s Otoke mjesecima radio na fuziji sa Slobodom, nakon koje bi preselio igrati na Tušanj. Čini se kako od toga nema ništa, pa sad gazda Vukova s Otoke pregovara o fuziji s “federalcem” Goraždom. Goraždani su voljni spojiti se s Olimpicom, našli bi i nešto crkavice, ali je problem što nemaju uvjeta za ishoditi licenciju za stadion. Pa bi Olimpic i na proljeće morao igrati na Otoci. U konačnici ispada kako je fuzija Olimpica i Goražda (za sada) besmislena.

Dugovi klubova

Kad već govorimo o dugovima, recimo kako je na prvoj sjednici novog Izvršnog odbora NS BiH pod predsjedanjem 13. prosinca izabranog predsjednika Elvedina Begića iznesen podatak da klubovi savezu samo za kazne zbog žutih i crvenih kartona u jesenskoj sezoni duguju 570.000 KM! Neki su klubovi izmirili sve dugove, drugi nisu. Na sljedećoj sjednici trebalo bi se točno objelodaniti koliko koji klub duguje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije