lažno ime

Kako je i zašto Ratko Mladić odabrao ime Milorad Komadić

ratko mladić
Reuters/PIXSELL
26.05.2011.
u 16:24

Kada se razmak pomakne dva slovna mjesta udesno, dobije se RADKO MADIĆ, što je slično pravom imenu, navodi Blic.

Milorad Komadić, lažno ime Ratka Mladića, nastalo je premetanjem slova pravoga imena. Ako se izbace prva četiri slova imena MILORAD KOMADIĆ, dobije se: RAD KOMADIĆ.

Kada se razmak pomakne dva slovna mjesta udesno, dobije se RADKO MADIĆ, što je slično pravom imenu, navodi Blic.

Ostali haaški bjegunci tijekom skrivanja također su imali lažne identitete. Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić uhićen je u Beogradu u srpnju 2008. godine pod lažnim imenom dr. Dragan Dabić.

Bivši policijski general Vlastimir Đorđević uhićen je 17. lipnja 2007. godine na crnogorskom primorju pod imenom Novica Karadžić. Šef tajne službe RS-a Stojan Župljanin uhićen je 11. lipnja 2008. godine u Pančevu, a imao je dokumente na ime Branislava Vukadina. Haaški optuženik Dragan Zelenović uhićen je 25. kolovoza 2005. godine u Rusiji, gdje je godinama radio kao građevinski radnik. Služio se lažnim dokumentima na ime Branislav Petrović i radio u naftnoj industriji, piše beogradski list. Nakon uhićenja Karadžić je izjavio da je svoje novo ime odabrao iz slavenske mitologije, prema bogu Dabogu. Doktor Dabić živio je životom uzornog građanina.

Karadžić je, krijući se u ulozi gurua alternativne medicine, iza debelih naočala, duge bijele brade i s čudnim repom na vrh glave, predavao na seminarima diljem Srbije, a specijalnost mu je bilo tihovanje, meditacija u pravoslavnom duhu, te liječenje bioenergijom uz pomoć posebnih visaka. Bio je i stalni suradnik časopisa Zdrav život. Kada je Karadžić uhićen, urednik časopisa Goran Kojić izjavio je da je šokiran. 

– Dolazio je i komunicirao sa mnom osobno. Ni na kraj pameti ne bi mi bilo da je to Radovan Karadžić. Nismo razgovarali o politici ni o ičemu sličnom. Ponudio mi je tekst o sličnostima i razlikama između meditacije i tihovanja. Ja sam taj tekst ocijenio kao jako dobar i objavio sam ga – izjavio je Kojić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?