Herc iskrice

Kako s happy endom preduhitriti the end Bosne i Hercegovine

Stari obrti
17.09.2012.
u 09:52

Ako želite na svirali svirati, u zadnju rupu na svirali ne smijete dirati!

Dugo pretoplo ljeto dalo je golemi prilog globalnom zatopljenju u klimatskom pogledu te još veći lokalnom zahlađenju u političkom ozračju. No, hoće li ljetno zahladnjenje u bh. političkoj klimi doživjeti obrat, bh. brat brata pita. A ne Brada Pitta. Koji više voli Angelinu Jolie.

Vladika Grigorije i reis Cerić sporječkali su se na panel-raspravi Svjetske konferencije za mir u Sarajevu. Kazao je vladika da su se i on i kardinal Puljić rodili u BiH. Ali što uraditi da se nakon silnih porođajnih muka konačno rodi održiva BiH, koja je pupčanom vrpcom vezana za Europu. Ako je bila u AU (Austro-Ugarskoj), zašto ne bi i u EU. No, ima onih koji bi BiH gradili po načelu YU, da jedni budu ravnopravniji od drugih. Treći su istodobno i za YU-nostalgiji i za EU-utopiju, četvrti sjećaju se TU (Turske), peti misle na RU (Rusiju). A nije tome davno kad se govorilo i o BU (Balkanskoj uniji).

- Buuuu – negoduju oni koji su protiv BU.

Stefano Sannino, generalni direktor Direkcije za proširenje EU, izrazio je razočarenje Vijeća Europe nepoštivanjem rokova na koje se BiH obvezala krećući Mapom puta. Mapa drumom, put šumom! Oni koji bolje poznaju bh. političku i društvenu zbilju zbiljski ništa ne može iznenaditi. A još manje šokirati. Pa sve podsjeća ne nezgodnu zgodu s Mujom kad ga je Fata zatekla s prijateljicom.

- Ja sam prosto iznenađena – preneraženo reče Fata.

- Mi smo, bona Fato, iznenađeni, a ti si šokirana – pojasni joj Mujo.

Pa tako događa se da parlamentarna većina nema većinu u svojoj vladi i obratno. I dok jedni traže modus vivendi, drugima je na umu modus endi, sa sloganom: The End, BiH! Pa oni koji se kunu kako kane sačuvati BiH moraju požuriti i s happyendom preduhitriti the End. Da bi u daytonskom braku bilo manje nezgodnih zgoda iz „Bračnih voda“.

Mnogi od najodgovornijih za stanje u BiH drže se svoje „dinamike“ k’o pijani plota. I pri tom su opijeni vlašću i slavom. Pa kad ih netko pita zašto malo ne ubrzaju stvar i trijezno o svemu razmisle, ponašaju se poput djelatnika kojemu gazda prigovori:

- Opet si na posao došao pijan, a?!

- Ma, ne, to mi je, hik, od jučer – opravda se djelatnik pod gasom i pritiskom.

Ili glume Chucka Norrisa koji je otpustio – šefa. Ili nominirao Big Brothera. Neke zadnje političke rupe na bh. svirali glume svirale u rupi, ili velike igrače na pričuvnoj klupi. Ponašaju se poput onog samodopadljivca kad su mu rekli da je posljednja rupa na svirali, a on im uzvratio:

- Je, ali ako želite na svirali svirati, u zadnju rupu na svirali ne smijete dirati!

Svi nekako nadaju se kako će stara dama Europa biti velikog srca i široke ruke te svojoj miljenici BiH ipak na kraju balade ispuniti silne želje. Kao u onoj nezgodnoj zgodi u prodavaonici.

- Koliko koštaju ove čokoladice? – upita lijepa djevojka nadobudnog prodavača.

- Svaka čokoladica košta po jedan poljubac – šeretski uzvrati trgovac.

- O, super, uzimam pet komada, baka će platiti – složi se lijepa djevojka.

Tako to biva kad se previše sniva. Pa BiH sve više zaostaje na svom putu u Europu. No, eto, ipak ima još jedno mjesto u zadnjem vagona posljednjeg vlaka za EU. Na prigovore iz Bruxellesa uzvraćaju slično malom Perici kad mu je otac prigovorio:

- Sve više popuštaš u školi?

- Pa ti si me, tata, učio da pametniji popušta – snađe se Perica.

- Zbog tvoje jedinice mogle bi pasti batine – zaprijeti otac.

- Odlično, tata, znam gdje stanuje profesor – uzvrati Perica iz vica.

Odgovorni za neodgovorno ponašanje bit će pozvani na unakrsno ispitivanje od strane EU. A partneri daytonskog braka puno i ne strahuju. Kao optuženi Hercegovac kad ga je odvjetnik upitao strahuje li od unakrsnog ispitivanja.

- Ma, jok, ja sam u braku već 17 godina – pojasni Ero s ovoga svijeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?