MIJO KREŠIĆ:

Kandidat HDZ-a može ostvariti potrebnu većinu u Parlamentu

krešić
VL foto
20.06.2011.
u 10:47

Zamjenik ministra sigurnosti BiH i dužnosnik HDZ-a BiH poziva tužiteljstvo i internu kontrolu da se rasvijetli afera prisluškivanja te kritizira poteze nadglasavanja Hrvata

Afera s prisluškivanjem ne završava i dobila je novu dimenziju u kojoj je državna služba za ‘prisluškivanje’ - Obavještajno-sigurnosna agencija započela progon novinara, a s druge strane novinari optužuju OSA-u da je ilegalno provodila ove akcije. Zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, umjesto javnog rata, poziva tužiteljstvo da uzme stvar u svoje ruke.

Kako gledate na suprotstavljene istupe, a napose prijeteće poruke OSA-e novinarima?

Očigledno je da ulazimo u novu dimenziju ovoga slučaja što nije dobro. Nije dobro da se preko medija vodi polemika oko ovoga slučaja. S druge strane, tužiteljstvo bi se trebalo uključiti kako bi dalo pravu informaciju što se događalo u ovome slučaju. Jednako tako i unutarnja kontrola OSA-e, agencije koja ima zakonite mogućnosti presretanja komunikacije, treba dati odgovore što je istina. Želim reći da OSA i SIPA imaju zakonite mogućnosti presretanja komunikacija, a sustav koji je instaliran u agencijama je siguran te ne daje puno prostora za zloporabe.

Kako gledate na priopćenje OSA-e koja je uputila prijetnje medijima optužujući ih da su radili na rušenju pravnog poretka?

Posao novinara je informirati javnost. Ako pri tome ima pak loših namjera, onda to nije dobro. Želim istaknuti da slučaj prisluškivanja treba shvatiti krajnje ozbiljno i smatram da, s pozicije zamjenika ministra sigurnosti, nije dobro da je ova afera eskalirala.

Koga treba procesuirati u ovome slučaju, medije?!

Treba procesuirati odgovorne osobe koje su dopustile da ovi podaci iscure i zaštititi dignitet državnih agencija.

Imate li informacije da je bilo nelegalnog prisluškivanja u BiH?

Ja vjerujem da agencije rade sukladno zakonu i u dobroj vjeri. Sustav je dizajniran tako da se ne ostavlja prostora za ilegalne radnje jer ostavlja trag iza sebe.

Još uvijek ste član Vijeća ministara. Kako gledate na posljednje odluke, napose Predsjedništva da mandat povjeri Slavi Kukiću?

Na ovakav se način radi u pravcu produbljavanja političke krize u BiH. Duže vremena imamo krizu, koja svoj vrhunac doživljava posljednjih mjeseci. Nije dobro za BiH da ključni politički akteri sudjeluju u tome, iako je jasno da kandidat stranaka platforme ne može dobiti potporu u Parlamentu. Posve sam siguran da značajan broj Bošnjaka osuđuje nametanje rješenja Hrvatima koje u načelu radi protiv BiH i rušenja povjerenja koje postoji između naroda i građana.

Mislite li da bi kandidatkinja dva HDZ-a mogla dobiti potrebnu većinu i je li moguća trgovina s hrvatskim pozicijama u Vijeću ministara?

Nema trgovine s hrvatskim pozicijama i to je jasno. Vjerujem da je kandidat dva HDZ-a mogao dobiti potporu u Parlamentu da Predsjedništvo nije postupilo sustavom nadglasavanja.

Prije nekoliko dana objavljeno je da je 500 članova HDZ-a 1990 u Tuzlanskoj županiji pristupilo HSP-u BiH. Kakvi su tu odnosi hrvatskih stranaka?

Na posljednjim izborima HDZ BiH je bio apsolutni pobjednik među Hrvatima s 20 puta više osvojenih glasova nego ove dvije stranke zajedno koje su imale nešto više od 300 birača.

Kako je onda moguće da prijeđe više članova stranke iz HDZ-a 1990 u HSP nego što je ukupno birača glasovalo na izborima?

Prelazak se dogodio ispod stubišta u hotelu Tuzla u nazočnosti ne više od 5-6 ljudi. O tome što predstavlja ta stranke, najbolje govori podatak da nemaju svoju organizacije ovdje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?