Otkrivamo

Kandidati s izbornih listi dobili novac od stanova za branitelje

Kuća
05.10.2012.
u 09:36


Svaki treći hrvatski branitelj SBŽ-a još je uvijek podstanar i bezuspješno pokušava doći do rješenja

Najmanje 30 posto braniteljske populacije, bivših pripadnika HVO-a, u Srednjobosanskoj županiji još nije riješilo stambeno pitanje. Svaki treći hrvatski branitelj središnje Bosne još je uvijek podstanar i bezuspješno pokušava doći do vlastitog krova nad glavom, podatci su to koje smo dobili od Joze Stojaka Mungosa, predsjednika Udruge nositelja ratnih odličja u SBŽ-u. Preciznih podataka o broju bivših pripadnika HVO-a koji su još uvijek stambeno nezbrinuti u Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata SBŽ-a nema. Stambeno nezbrinutih, naravno, i te kako ima i među bošnjačkom braniteljskom populacijom.

Dopunska prava

I dok branitelji pokušavaju u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima branitelja ostvariti pravo na pomoć u rješavanju stambenog pitanja uz pomoć Uprave za pitanja branitelja SBŽ-a, oni koji imaju kuće, stanove, pa čak i apartmane na moru bez problema dobivaju pomoć u stambenom zbrinjavanju. Na popisu dobitnika ove vrste pomoći ima poprilično i članova hrvatskih i političkih stranaka, kandidati za načelnike općina, nositelja listi za općinska vijeća, kandidata s listi, ali i neovisnih kandidata pa čak i rodbine stranačkih i dužnosnika u tijelima vlasti Srednjobosanske županije, a pomoć su “bratski” podijelili i Bošnjaci i Hrvati, točnije njih 287. Večernjak je u posjedu popisa dobitnika pomoći za stambeno zbrinjavanje, a zanimljivo je da su mnogi stranački kandidati pomoć za stambeno zbrinjavanje od Uprave za pitanja branitelja SBŽ-a dobili neposredno pred početak kampanje za lokalne izbore, što otvara sumnju da će novac biti upotrijebljen za financiranje kampanje. Istina, nije riječ o velikim iznosima, oni se kreću od 1,5 do 3000 KM. Jasno je da nitko s 3000 KM, a još manje s 2000 ili 1500 ne može riješiti stambeno pitanje, ali može financirati kampanju za izbore. Naime, sumnju u to posebno otvara činjenica da većini s popisa dobitnika pomoć u stambenom zbrinjavanju ne treba jer svi imaju krov nad glavom, a većina i puno više od toga.

Revolt među braniteljima

Najviše revolta među braniteljima izazivaju dobitnici koji osim kuća i stanova, imaju i apartmane na moru, a na popisu ima i takvih. Pri odabiru korisnika pomoći za stambeno zbrinjavanje ponajviše se vodilo računa o stranačkim i rodbinskim vezama. Stambeno još uvijek nezbrinuti branitelji, i hrvatski i bošnjački, ostali su i ovog puta “kratkih rukava”. Umjesto da im se pomogne u stambenom zbrinjavanju, dijelom novca za ove namijene vrlo vjerojatno će se financirati izborna kampanja...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?