zatvorski kapetan

Kapetan Dragan nada se slobodi i moli pomoć Srbije

kapetan Dragan
AFP/PIXSELL
26.12.2011.
u 09:46

Želimo dokazati Australiji da Hrvatska nije politički spremna i sposobna pošteno suditi Draganu Vasiljkoviću, kažu iz organizacije organizacija „Srbi za pravdu i demokraciju“

BEOGRAD - U australskom zatvoru Parklea kod Sydneya najčuvaniji zatvorenik Dragan Vasiljković dobio je novi zatvorenički broj - 396.047 i ulogu zatvoreničkog izaslanika pred vlastima, pišu beogradske Večernje novosti i podsjećaju kako je Kapetan Dragan u australskom pritvoru od 6. siječnja 2006. jer je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine i zatraženo je njegovo izručenje Zagrebu.

- Sudski postupak je okončan u potpunosti i više za mene nema ni odvjetnika, ni savjetnika. Ovo je politički proces i vjerojatno će o mojoj sudbini posljednju riječ imati neki australiski političar. Donedavni ministar Brendan O’Connor je odbio donijeti odluku i prepustio je moju sudbinu novom ministru Jasonu Clearu. Nadam se brzoj slobodi, jer novi ministar možda donese i novi stav Australije prema meni - nada se Vasiljković dodajući kako novi ministar dobro poznaje srpsku zajednicu jer je odarstao u općini gdje ima dosta Srba. Istodobno, srpska organizacija „Srbi za pravdu i demokraciju“ iz Sydneya uložila je oštar prosvjed i peticiju vladi Australije za oslobađanje Dragana Vasiljkovića.

- Mi smo upoznali ministra s istinom da Hrvatska ima plan o etničkom čišćenju Srba i zbog toga zahtjeva od Australije izručenje Dragana Vasiljkovića, čija obitelj živi u Perthu i Queenslandu. Ministarstvu pravosuđa predali smo dokumenat koji sadrži blizu 200 stranica dokaza o nevinosti Dragana Vasiljkovića i o antisrpskoj politici Zagreba - kaže Đorđe Bubalo, koji je član ove organizacije. Novosti podsjećaju kako je Australija potpisnica međunarodnog ugovora o izručenju osoba, koji je u suprotnosti s njenim ustavom i odredbom o zabrani izručenja vlastitih državljana, ali je ta odredba iscrpljena jer Australija razmišlja o izručenju Vasiljkovića, njegovi zastupnici sada obrazlažu drugu odredbu ovog ugovora, koji se može osporiti ako se dokaže da zemlja koja traži izručenje „nije sposobna objektivno suditi toj osobi“.

- Mi želimo dokazati Australiji da Hrvatska nije politički spremna i sposobna pošteno suditi Draganu Vasiljkoviću i da će ga izvesti na politički sud i osuditi zato što je Srbin. Jer za njegovu krivicu nema dokaza - tvrdi profesor Voja Ilić, član srpske organizacije za obranu Kapetana Dragana.

Takav stav ima i sam Kapetan Dragan, tvrde beogradske Novosti.

- Moj problem je što sam Srbin i što sam unaprijed osuđen za ratni zločin za koji nema dokaza. Poslao sam i novom ministru sve dokumente o mojoj nevinosti i nadam se da će ih pročitati i shvatiti kakav progon vrši Hrvatska protiv mene i protiv cjelokupnog srpskog naroda. Zato bih volio da mi pomognu država i ljudi iz Srbije koji se bore za ljudska prava, neka pišu međunarodnim organizacijama, neka utječu da dokažem svoju nevinost i konačno nakon šest godina budem opet slobodan čovjek - poručuje Dragan Vasiljkovića iz zatvora gdje je dobio nadimak Zatvorski Kapetan, a Bubalo objašnjaka kako je "jednog od najpopularnijih zatvorenika i među zatvorskim čuvarima" pa su ga zatvorenici izabrali da ih predstavlja pred zatvorskim vlastima i odvjetnicima.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije