nezakonite smjene

Karamarko na 57 šefovskih mjesta ostavio po dva čovjeka!

\'19.01.2012., Zagreb - Raspravom o pristupanju Hrvatske EU nastavljena je redovita sjednica Sabora. Dragutin Lesar, Tomislav Karamarko. Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
23.02.2012.
u 10:30

Dobili sporove: 
Smjenjivani su redom dobivali sporove i morali biti vraćeni na posao.

Nezakonite smjene u policiji koje su se sustavno provodile posljednjih godina dovele su do toga da danas u MUP-u ima čak 57 šefovskih pozicija na kojima je dvoje, u nekim slučajevima čak i troje ljudi! A 57 nije ni konačan broj jer još “izviru” novi slučajevi.

Argument loša atmosfera

Cijena takve kadrovske politike koju je za ministarskog mandata provodio Tomislav Karamarko porezne obveznike mjesečno stoji pola milijuna kuna (neto), i to samo s osnove plaća. Policijski šefovi smijenjeni bez valjane pravne osnove podnosili su žalbe i u pravilu dobili sporove na Odboru za državnu službu. Odbor je MUP-u naredio da ih vrati na stara radna mjesta, no oni bi dobili rješenja za stare šefovske pozicije, ali se ne bi stvarno vratili na posao jer je na njihovo mjesto već bio postavljen netko drugi. Umjesto da opozove novoimenovane kadrove, MUP je pod Karamarkovim vodstvom za isto radno mjesto plaćao dvoje ljudi.

Policijske sindikalne podružnice USKOK-u, osim toga, podnose kaznene prijave protiv načelnika svojih policijskih uprava, kao i osoba čiji potpis stoji na spornim rješenjima o smjenama i imenovanjima. Tako je sindikalna podružnica PU dubrovačko-neretvanske USKOK-u prijavila svog načelnika Uprave Tončija Glumca, i to zbog smjene Ivana Pavličevića, načelnika Odjela policije, i Ružice Šimunović, načelnice Odjela pravnih, financijskih i tehničkih poslova. Budući da su prebačeni na bitno lošija radna mjesta, a za smjenu nije bilo razloga, oboje su se žalili Odboru za državnu službu i dobili spor. No, nisu vraćeni na stara mjesta, ali su im za njih isplaćene plaće.

U slučaju R. Šimunović Odbor je čak triput poništavao rješenje o smjeni, da bi se dubrovačka PU na kraju žalila Upravnom sudu. I Upravni sud na kraju je presudio u korist smjenjivane R. Šimunović, no policija to i dalje ignorira i ne vraća je na posao. Vrlo je sličan slučaj i s Gordanom Mršićem koji je bio načelnik MUP-ova Centra za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić”. On je smijenjen s te funkcije u srpnju 2010., nakon što je odbačena kaznena prijava protiv njegova brata Zvonimira Mršića, gradonačelnika Koprivnice, za prodaju Podravkina odmarališta u Pirovcu. Smjena se shvatila kao odmazda za odbacivanje te prijave. MUP je to demantirao i tvrdio da je pod šefovanjem G. Mršića u Centru bila loša atmosfera. Odbor za državnu službu vratio ga je na poziciju s koje je smijenjen.

Privremeno premještanje

Privremeno premještanje bilo je još jedan način rješavanja nepodobnog kadra. Ljude bi se maknulo s njihovih funkcija i premjestilo na nižerangirano mjesto, sa starom plaćom i titulom. Iako taj status može trajati najviše šest mjeseci, stalno se produljivao. Što je bio motiv za takvu kadrovsku politiku nismo doznali jer Tomislav Karamarko nije odgovarao na naše pozive.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?