prvi put u povijesti

Kina u orbiti uspješno spojila dvije svemirske letjelice

Kineski modul Tiangong-1
AFP/PIXSELL
03.11.2011.
u 10:17

Automatsko spajanje letjelica dogodilo se na visini od otprilike 340 kilometara točno iznad Kine

Kina je po prvi puta uspjela u orbiti spojiti dvije svemirske letjelice. Shenzhou 8 letjelica lansirana početkom tjedna spojila se sa Tiangong-1 svemirskim laboratorijem u 17.59 sati po lokalnom vremenu, javlja BBC, u orbiti iznad same Kine.

Mogućnost spajanja svemirskih letjelica važna je za Kinu ukoliko krajem desetljeća želi započeti s gradnjom svemirske postaje. Iako u Shenzhou nije bilo posade na budućim misijama letjelice će prevoziti i ljude.

Automatsko spajanje letjelica kontrolirano iz pekinškog Centra za kontrolu svemirskih letova dogodilo se na visini od otprilike 340 kilometara. Letjelice su koristile radare i optičke senzore kako bi procijenile udaljenost te se približile i spojile.

Shenzhou 8 je bila aktivna letjelica pri spajanju, a pomoću potiskivača približila se "pristaništu" Tiangonga. Kada su prstenovi za spajanje usjeli jedan u drugi Shenzhou 8 je pomoću 12 kuka pričvršćen na Tiangong.

Samo spajanje trajalo je 10-ak minuta, a Shenzhou 8 dva će tjedna ostati u orbiti spojen s Tiangongom nakon čega će se vratiti na Zemlju.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?