NAVIGACIJSKI SUSTAV

Kina ulaže 5 milijardi yuana u Beidou, rival američkom GPS-u

navigacijski sustavi,gps
Borna Filić/PIXSELL
02.05.2013.
u 10:26

Kina želi smanjiti ovisnost svoje vojske o stranoj tehnologiji.To bi zaštitilo zemlju ako im SAD uskrati pristup GPS-u

Kina će uložiti 5 milijardi yuana (oko 810 milijuna dolara, 4,6 milijardi kuna) u industrijski park koji će proizvoditi za Beidou, kineski sustav satelitske navigacije koji je konkurencija američkom GPS-u, piše China Daily. Park na 27 hektara nalazit će se u gradu Tianjinu, udomit će 30 do 50 tvrtki i bit će u pogonu do 2015. godine, rekao je Miao Qianjun, glavni tajnik kineske udruge za sustave satelitske navigacije. Proizvodnja parka do 2017. godine vrijedit će 10 milijardi yuana.

- Nastat će mnogi izvrsni proizvodi Beidoua s maštovitim funkcijama i dizajnom. Industrijski park je samo platforma za pretvaranje mašte u stvarnost - rekao je Miao.

Razvoj vlastitog navigacijskog sustava od velike je strateške važnosti za Kinu, koja želi umanjiti ovisnost svoje vojske o stranoj tehnologiji, piše Tech Crunch. To bi zaštitilo zemlju ako im SAD, u slučaju izbijanja sukoba u regiji, uskrati pristup GPS-u.

Naravno, vlastiti navigacijski sustav Kinezima će donijeti i brojne druge prednosti. Jedan od programa na kojemu rade stručnjaci pomoći će pekinškim taksistima da pomoću Beidoua pronađu obližnje putnike, što bi trebalo smanjiti alarmantnu razinu zagađenja u kineskoj prijestolnici.

>> Kineski navigacijski sustav Beidou počeo s radom

>> Konkurencija američkom GPS-u: Proradio europski Galileo

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?