prazan grad

Kinezi i u Africi grade svoje gradove duhova

kineski grad duhova
AFP/PIXSELL
19.07.2012.
u 07:15

Grad se zove Nova Cidade de Kilamba i udaljen je 30-ak kilometara od Luande, glavnoga grada Angole. Novi “grad duhova” prostire se na 5000 hektara usred sasušenog pejzaža Angole.

Kinezi su sagradili još jedan “grad duhova”, ali ne na svom teritoriju već u Africi. Kineska državna kompanija “China International Trust and Investment Corporation” sagradila je u Angoli ogroman grad sa 850 nebodera, 12 škola i više od 100 trgovina. U njemu bi moglo živjeti 500.000 ljudi, ali trenutačno tamo živi 200-tinjak ljudi!

Ekspresna gradnja

Grad se zove Nova Cidade de Kilamba i udaljen je 30-ak kilometara od Luande, glavnoga grada Angole. Novi “grad duhova” prostire se na 5000 hektara usred sasušenog pejzaža Angole. Sagrađen je po istom principu kao i slični “gradovi duhova” u Kini. Gradnja je počela za vrijeme građevinskog buma diljem svijeta, a završena je za manje od tri godine, usred velike ekonomske krize. Angolska vlada radove je Kinezima platila oko 3,5 milijardi dolara, ali ne novcem, već u nafti. Stanovi koštaju od 120.000 do 200.000 dolara, a kako čak dvije trećine Angolaca živi s manje od dva dolara po danu, jasno je da su te nekretnine nedostižne većini siromašnih obitelji u Angoli.

Prodano je samo 220 stanova, a naseljeno ih je 70-ak, javio je BBC News, čiji su novinari u gradu jedva zatekli ponekog čovjeka.

- Nema automobila, nema ljudi na ulicama, samo redovi šarenih zgrada sa spuštenim roletama i praznim balkonima - napisao je BBC-ov novinar.

Za angolsku vladu Kilamba je bila prestižni predizborni projekt: predsjednik Angole Jose Eduardo dos Santos uoči izbora 2008. godine obećao je da će sagraditi milijun stanova za četiri godine i ljudima osigurati toliko potreban životni prostor. Sada se “grad duhova” reklamira promotivnim videosnimkama u kojima se pokazuju sretne obitelji s djecom koje uživaju u idiličnom životu, daleko od buke i prašine. No problem je u tome što su na spotovima glumci, a ne stvarni stanovnici Kilambe.

Graditelji zadovoljni

Kineski graditelji odbacuju optužbe da će stanovi ostati prazni i tvrde da grad još nije završen. Prema njihovim riječima, dosad je prodano oko 220 stanova, što je sasvim u skladu s očekivanjima.

Kinezi su već sagradili nekoliko takvih gradova. U unutrašnjosti Mongolije sagradili su grad Ordos za milijun stanovnika, a u njemu živi nešto više od 100.000 ljudi. Ordos je rodno mjesto Džingis-kana i stoljećima je bio tradicionalno mongolsko naselje s nekoliko tisuća ljudi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije