KLIZIŠTE

Klizište progutalo 3 života

tuzla
VL FOTO
06.12.2010.
u 11:10

Smrtno su stradali supruga Ćamila Salkića, nepokretna majka i dvadesetjednogodišnji sin

Tri člana obitelji Salkić iz tuzlanskog naselja Crvene Njive jučer su izgubila živote u klizištu koje im je doslovno progutalo kuću. Preživio je samo Ćamil Salkić, dok su njegova supruga Zilka, nepokretna majka Safija i dvadesetjednogodišnji sin Nermin stradali u ovom nesretnom slučaju. U nedjelju ujutro oko 4.30 sati njihova kuća je skliznula 50-ak metara dalje od mjesta na kojem se nalazila te je zatrpana zemljom do krova.

Spasilačke ekipe

Odmah po saznanju što se dogodilo, ekipe Hitne pomoći, Vatrogasne službe, policije i Civilne zaštite su izašle na teren. Spasioci su uspjeli izvući iz kuće vlasnika objekta Ćamila Salkića koji je zbog lakših ozljeda odvezen u UKC Tuzla, gdje mu je ukazana liječnička pomoć, dok njegova supruga Zilka nije imala sreće. Naime, odmah je izvučena mrtva. Drama spašavanja odvijala se sve do 15 sati budući da su pod tonama zemlje u kući ostali zarobljeni Ćamilov sin i nepokretna majka. Spasioci su bili u nezavidnom položaju jer su im tijekom akcije prijetile nove tone zemlje koje su mogle zatrpati i njih. Zbog toga je otklanjanje zemlje s kuće išlo jako sporo.

Nisu željeli odustati. Nadali su se da će dva života uspjeti spasiti. “Nakon višesatne akcije spasioci su izvukli još dva beživotna tijela”, potvrđeno je za Večernji list iz MUP-a Tuzlanske županije. Baka i unuk nisu uspjeli preživjeti. Tragičan događaj šokirao je sve susjede. Prva susjeda nesretne obitelji je u šoku pričala prozor koji je vidjela. Iza sna ju je probudila jaka buka. Ustala je i kroz prozor ugledala nevjerojatan prizor koji je opisala riječima: “Kuća kao da je bila na točkovima”. Glasnogovornik MUP-a TŽ-a Miralem Malkić je kazao kako je akcija spašavanja završena u 15 sati, nakon čega se pristupilo sanaciji zemljišta koje se nalazi na klizištu.

Evakuacija stanovnika

Budući da ovo nije jedina kuća u ovom naselju koja se nalazi na opasnom području, tijekom poslijepodnevnih sati evakuirano je na desetke obitelji. Naime, s obzirom na to da su meteorolozi kroz sljedećih nekoliko dana najavili veće količine oborina, prije svega kiše, strahuje se od ponovnog pokretanja tla. Iako je većina stanovnika čije su kuće ugrožene napustila svoje domove, ima i onih koji to ne žele učiniti. Jedan od njih je i 66-godišnji Mehmed Omerčević. U njegovoj kući žive tri obitelji. Njegova je na prvom katu, u potkrovlju je obitelj njegova sina, a u prizemlju unukova. I nitko od njih se ne boji i ne želi u prinudni smještaj. “Otići ću tek ako kuća krene”, rekao je Mehmed dodavši da je još prije devet godina prijavljivao nadležnima da se ispred kuće pojavilo ulegnuće, ali da nitko nikada nije izašao na teren.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?