Izbor gradonačelnika

Kljuić i Kamočaji izjednačeni - odluka na Našoj stranci

sarajevo
Robert Anić/PIXSELL
13.03.2013.
u 09:15

Već na početku sjednice je bilo jasno da izbor gradonačelnika i dogradonačelnika neće ići glatko

Pet mjeseci nakon lokalnih izbora Sarajevo je dobilo novi gradski parlament, ali ne i gradonačelnika. U drugom krugu glasovanja za gradonačelnika kandidat SDU-a, Stjepan Kljuić dobio je 12 glasova, koliko i Igor Kamočaji, kojeg je predložio SDP. Za Kljuića su glasovali vijećnici SDU-a, SDA, SBiH i BOSS-a, dok je blok SDP-SBB-Nezavisna lista podržao protukandidata Igora Kamočaja (SDP). Tri vijećnika Naše stranke mogli su donijeti prevagu jednom ili drugom bloku, ali su bili suzdržani prilikom izjašnjavanja.

Nova sjednica

Danas će biti poznat datum održavanja nove sjednice na kojoj će se pokušati izabrati gradonačelnik. Već na početku sjednice je bilo jasno da izbor gradonačelnika i dogradonačelnika neće ići glatko, jer su se pred vijećnicima našla imena troje kandidata. Osim Kljuića i Kamočaja, kandidat je bio i Jakob Finci kojeg je kao izvanstranačku osobu kandidirala Naša stranka. No, on je u prvom krugu glasovanja dobio samo tri glasa pa je ispao iz utrke, a u drugom krugu se odlučivalo između Kljuića i Kamočaja. Razočarani odbijanjem njihova kandidata, vijećnici Naše stranke nisu željeli podržati ni Kljuića ni Kamočaja. Nešto ranije vijećnici su većinom od 15 glasova za predsjedatelja Gradskog vijeća Grada Sarajeva izabrali Sabahudina Delalića iz SDA, široj javnosti poznatijeg kao kapetana bh. reprezentacije u sjedećoj odbojci. Njegova protukandidatkinja bila je Edina Latif iz SBB-a, a za nju je glasovalo 11 vijećnika SDP-a i SBB-a. Za zamjenike predsjedatelja Gradskog vijeća također su izabrani kandidati iz skupine okupljene oko SDA. To su Miro Lazović iz SDU-a i Gradimir Gojer iz SBiH. Lazović je izabran iz reda srpskog naroda, a dobio je podršku 15 vijećnika, dok je Gojer kao pripadnik hrvatskog naroda dobio šesnaest glasova potpore vijećnika.

Gradsko vijeć
e

U novom sazivu Gradskog vijeća SDP ima osam vijećnika, SDA šest, SBB BiH četiri, Naša stranka i SDU BiH po tri, Stranka za BiH dva, a BOSS i Nezavisna lista za moj grad po jednog vijećnika. Izbor gradonačelnika je pokazao kako ne postoji stabilna većina u Vijeću, jer i SDA i SDP zavise od “dobre volje” Naše stranke. Preuzimanjem vlasti na gradskoj razini SDA bi zaokružila proces preuzimanja vlasti u Sarajevu. Ranije je, uz pomoć istih koalicijskih partnera, SDA oborio županijsku vladu SDP-a i SBB-a.
Formirana je nova vlada koja zavisi od potpore dva neovisna zastupnika bliska Željku Komšiću i jednog zastupnika BOSS-a. Parlamentarna većina je nestabilna, ali za sada funkcionira pa se SDA može pohvaliti da uglavnom nadzire institucije vlasti u Sarajevskoj. Tihićev SDA ima vlast i u dvije od četiri gradske općine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?