Istekao rok

Koalicije za izbore

HNS
20.06.2012.
u 09:02

Dva HDZ-a zajednički u osam općina - Jablanici, Konjicu, Tomislavgradu, Travniku, Zenici, Drvaru, Ravnom i B. Luci

Istekao je rok za prijavu stranačkih koalicija koje će sudjelovati na ovogodišnjim lokalnim izborima. Središnje izborno povjerenstvo BiH je do jučer u 16 sati primalo prijave, a i ovaj put su mnogi čekali zadnji trenutak za odluku. Kada su u pitanju vodeće hrvatske stranke, ponovno se pokazalo da se čelništva HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. dogovaraju mnogo lakše nego njihovi županijski i općinski odbori na terenu.

Zajednički izlazak

Do zadnjeg trenutka jučer se nastojao postići dogovor o zajedničkom izlasku na izbore u što većem broju općina gdje su Hrvati manjina ili im prijeti gubitak načelničkih pozicija. Međutim, dogovor o zajedničkom nastupu postignut je samo u Zenici, Jablanici, Konjicu, Travniku, Drvaru i Banjoj Luci te Tomislavgradu i Ravnom, gdje će dvije stranke imati zajedničkog kandidata za načelnika općine. U nekim drugim općinama koalicije su dogovarane s drugim, manjim hrvatskim strankama pa je tako HDZ 1990. u Jajcu koalirao s HKDU-om, a HDZ BiH u Ilijašu s HSS-NHI-jem. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić kaže kako su i on i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bili zagovornici predizborne suradnje u što većem broju općina gdje je pozicija Hrvata ugrožena. - Mi u rukovodstvu HDZ-a 1990. uviđamo stratešku dimenziju hrvatske pozicije u tim sredinama, kao što su Srednjobosanska i Zeničko-dobojska županija i još neke općine u Federaciji gdje teško možemo očekivati mjesto načelnika, ali kroz suradnju možemo ojačati svoju poziciju u općinskim vijećima, kao što je to u Jablanici, Konjicu ili u nekim općinama Republike Srpske. Uz veći broj vijećnika u tim općinama možemo doći i do predsjedatelja Općinskog vijeća, što je vrlo važno - ističe Ljubić, ali i napominje kako sve do predaje kandidacijskih listi treba dogovarati suradnju u onim općinama u kojima koalicijski nastup službeno nije dogovoren. Ovome je prethodio poziv Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH da se pokušaju formirati koalicije stranaka HNS-a u općinama gdje su ugroženi Hrvati, kako bi se smanjila politička dominacija drugih naroda na lokalnim izborima.

Središnja Bosna

Očito je kako se i poziv Hrvatskog narodnog sabora, ali i dogovaranje hrvatskih stranaka nisu naišli na plodno tlo na prostoru središnje Bosne, gdje su Hrvati na posljednjim izborima izgubili nekoliko važnih načelničkih mjesta, dok je njihov utjecaj u općinskim vijećima također u značajnoj mjeri reduciran. Veliki broj stranaka s hrvatskom odrednicom jednostavno je moglo bi se reći “razvukao” glasove hrvatskog biračkog tijela, a kako mnoge od njih nisu prešle izborni prag slobodno se može konstatirati kako su ti glasovi izgubljeni. Slična situacija bi se mogla ponoviti i ovaj put.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?