ANALIZA

Koalicijske vlasti vrlo labave, a njihovi učinci ispodprosječni

lijenost
VL FOTO
12.07.2010.
u 07:39

Pojedini zastupnici godinama se nisu javili za riječ, ali su primali velike plaće

U županijama s hrvatskom većinom vlasti se nisu pretjerano potrudile postaviti visoke ciljeve oko provedbe reformi, donošenja zakona i mjera pa nije čudo što se nisu u stanju provesti ozbiljnije reforme kakve je naložio Međunarodni monetarni fond za odobravanje financijske potpore.

Pogubni pokazatelji

Zbrajanjem podataka o broju podnesenih prijedloga zakona, inicijativa ili amandmana u okviru izvršne vlasti županija ili pak realizacije kroz zakonodavni stup, ne može se točno detektirati tko je više odgovoran. No, može se zaključiti kako su koalicijske vlasti vrlo labave, a njihovi učinci ispodprosječni. Kakve su međutim vlasti, takva je oporba. Prema podacima koje predstavljaju Centri civilnih inicijativa (CCI) u okviru projekta kojemu je cilj pratiti rad zastupnika i skupština te ministara i vlada na svim razinama, na internetskoj stranici www.vlastibih.com navodi se potpuna neučinkovitost vlasti. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji u ovoj godini Vlada je razmatrala svega osam zakona, a tek jedan je prihvaćen u Skupštini. Istodobno u ovoj županiji najaktivniji ministri su Esad Humo iz SBiH i Luka Faletar iz HDZ-a 1990., dok je na dnu Humin stranački kolega Rusmir Ćišić. Zanimljivo je da su u ovoj županiji istodobno najaktivniji zastupnici iz bošnjačkih stranaka SBiH i SDA, dok pak nikakve inicijative, amandmane nisu predlagali HDZ-ovac Mladen Bošković, HSP-ovac Željko Asić ili pak dvoje članova HDZ-a 1990. Ante Cvitanović i Milena Džalto. U Vladi Zapadnohercegovačke županije po aktivnostima prednjači ministar NSRzB Žarko Karačić, a pri dnu su ministri branitelja Viktor Kvesić iz HSP-a BiH i prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša Mate Brzica iz HDZ-a 1990.

Rijetki svijetli primjeri

Istodobno, u županijskoj Skupštini zastupnici HDZ-a 1990. su najaktivniji s 35 različitih intervencija, slijedi stariji HDZ s 26, dok HSP ima svega pet inicijativa. U Hercegbosanskoj županiji ministar financija Ante Krajina iz HSP-a BiH je predlagao najviše zakonskih prijedloga i inicijativa, čak 29, dok je na dnu, bez ijedne, ministar gospodarstva Vlatko Zrilić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata. U županijskoj Skupštini najaktivniji je klub HDZ-a BiH na čelu sa zastupnikom Borisom Barunom, a pri vrhu je i HSP-ovac Josip Perić. Bez inicijativa su Ivan Krstanović iz HSP-a i Ivan Tabak iz Boljitka. U središnjoj Bosni SDA predvodi inicijative u županijskoj Vladi i Skupštini. U Vladi je to ministar šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede Semin Ždralović, a u Skupštini Senad Selimović. Najaktivnija HDZ-ova ministrica u Vladi je Greta Kuna. Bez ikakvih inicijativa su Anto Bilić i Tihana Miladina Valjan iz HDZ-a 1990. te Anica Radić iz HDZ-a BiH. U Posavskoj županiji statistiku popravljaju ministri Marijan Živković i Marijan Oršolić te zastupnik Zvonko Mišković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?