Slijedi li obrat

Koga će Turska podržati

Erdogan
28.09.2012.
u 09:38

Erdogan pozvao lidere SDA i SDP-a da dođu ovoga vikenda u Ankaru. Tihić ide, Lagumdžija još čeka... Turska želi mir među Bošnjacima

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je ponovno, i to vrlo jasno da će ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sigurno biti smijenjen s te funkcije.

Smjena Lagumdžije

Lagumdžija će biti smijenjen, možda ne u prvom krugu, ali u drugom sigurno da. Prekršio je Ustav i ne može se ponašati izvan stranačkog dogovora koji smo imali kada smo formirali Vijeće ministara BiH. Ta vrsta priče i unilateralnog ponašanja ne može da se dopusti - rekao je Dodik u izjavi za medije. Dodik je naglasio da je, što se politike tiče, Lagumdžijina sudbina završena. Lagumdžijinu smjenu zatražile su političke stranke iz RS-a, nezadovoljne njegovom odlukom da bez suglasnosti Predsjedništva BiH predstavniku BiH pri UN-u krajem srpnja izda instrukciju da glasa za rezoluciju o Siriji. Klub zastupnika SNSD-a predao je tadašnjem predsjedatelju Zastupničkog doma Miloradu Živkoviću 24. kolovoza inicijativu za smjenu Lagumdžije. Njegovu smjenu zatražio je i SDA. Sada tri stranke koje su tražile glasovanje o smjeni lidera SDP-a BiH istrajne su da se to dogodi prije izbora. Iako je prešutni dogovor lidera bio da se unutarnje stvari ne rješavaju za vrijeme predizborne kampanje, izgleda da postoje neki drugi prioriteti. SDA je odlučan u obračunu s SDP-om, a SNSD da Lagumdžija ne bude više ministar vanjskih poslova. No, iza paravana stvari nisu baš sive. Naime, kako doznajemo, trenutačno se radi na više strana kako bi se osigurali partneri nakon izbora. SDA iako se to u javnosti ne predstavlja prije bi ponovno s SDP-om činila vlast, nego s SBB-om.

Uloga i namjera Turske

Ali, nužno je, kako naš izvor tvrdi, približiti stavove, a to je izgleda prepoznala i Turska. U tom kontekstu predsjednik SDA Sulejman Tihić će kako doznajemo ovoga vikenda biti u Turskoj, i to na poziv turskog premijera Recepa Tayyipa Erodagana, a isti poziv dobio je i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija. Lideri SDP-a BiH i SDA Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić trebali bi nazočiti kongresu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) koju vodi turski premijer. Kako doznajemo namjera Turske je da se dvojica lidera neposredno nađu u Ankari. No, doznajemo da lider SDA ide u Tursku i zajedno s njim Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, no Zlatko Lagumdžija neće ići. Na Erdoganov poziv ispred SDP-a odazvat će se Damir Hadžić. - Iako je Lagumdžija opravdao svojim putem u New York nedolazak u Istambul, nije do kraja isključeno da se neće pojaviti. Samo prihvaćanje poziva da SDP nazoči ovakvom susretu je znak koliko Turska i kod SDP-a ima važno mjesto, kazao je naš izvor. Brojne su koalicije u BiH moguće te nije isključeno da ćemo nakon izbora vidjeti ponovno neke nelogične kaolicije ili pak one za koje se tvrdilo da neće više surađivati. Udarac SDA prema SDP-u samo u posljednje vrijeme na primjeru Sarajeva, pa i rekonstrukcije u FBiH pokazalo je ozbiljnost i namjere ove stranke. Lokalni izbori nikada u BiH nisu bili važniji i pitanje je što nakon 7. listopada slijedi.

Ključne riječi

Komentara 1

KA
kajan
19:49 28.09.2012.

ovo jr ociti dokaz tko provodi tursku politiku u bih

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?