OBLJETNICA ZLOČINA

Kolona sa tijelima ubijenih krenula prema Srebrenici

srebrenica
Reuters/Pixsell
09.07.2010.
u 15:35

Ove godine će kao najmlađe žrtve biti ukopani Rijad (Ibrana) Gabeljić i Mehmed (Asima) Varnica. Imali su samo 14 godina kad su ubijeni.

Tužna povorka sa tijelima ubijenih krenula je prema Srebrenici. Pred pokop posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida planiran za 11. srpnja, tabuti s posmrtnim ostacima 774 žrtve jutros su u 10 sati iz Visokog ispraćeni na put prema Srebrenici. Među tabutima je i sanduk sa posmrtnim ostacima Rudolfa Hrena, koji će biti sahranjen po drugim vjerskim običajima, ali uz svoje sugrađane. Ove godine će kao najmlađe žrtve biti ukopani Rijad (Ibrana) Gabeljić i Mehmed (Asima) Varnica. Imali su samo 14 godina kad su ubijeni.

Kolona s posmrtim ostacima srebreničkih žrtava stigla je u Sarajevo, gdje se nakratko zaustavila ispred zgrade Predsjedništva BiH te je odata počast nevinim žrtvama. Nekoliko tisuća građana je sa cvijećem ispratilo je žrtve genocida. Kolonu su ispratili i predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić te potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je ovom prilikom novinarima kako je tragedija što i 15 godina nakon ovakvog genocida još uvijek ima onih koji nude rješenja koja dovršavaju Miloševićev projekt. Stoga, kako je kazao, prvi korak prema Europi treba biti insistiranje da se usvoji zakon koji neće dozvoliti negiranje genocida.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić istaknuo je kako se Srebrenica, nažalost, još uvijek koristi za sakupljanje političkih poena i da je licemjerno da se u Srebrenici tijekom ceremonije obrati predsjednik države iz koje su najtraženiji ratni zločinci. On je dodao kako postoji građanska Srbija, ali da je pitanje koliko su te snage jake da se obračunaju s konzervativcima.

Predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić kazala je da je i ova, 15. godišnjica, poziv Europi da nešto nauči iz prošlosti. - I poslije 15 godina mnogi zločinci se šetaju Europom, a Bosanci i Hercegovci su idalje u getu. I danas tvrdim da je protekli rat bio rat protiv Bošnjaka i da se desio genocid - kazala je ona.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?