A da se i ondje zaustaviše, ne bi li ih zatekao rat kao bezakonike gibejske?

27.06.2020. u 07:15

Prorok najavljuje nevolje Izraelcima. Bit će prognani. Zadesit će ih ropstvo, kao što je bilo ono egipatsko. Nestat će u Izraelu života. Neće više biti u njemu istinske radosti i klicanja. Nestat će žita i vina. Kad se skupljaju plodovi, onda ljudi postaju radosni. Međutim, Izraelci su svoja gumna, na kojima su vrli žito, pretovarili u mjesta čašćenja Baala i mjesta pogonskog veselja. Kruh prognanički neće u sebi imati slasti. U progonstvu neće biti svetkovina i blagdana posvećenih Gospodinu. Izrael će opustošiti. Postat će pusta zemlja. Obrast će koprivom i trnjem.

Lažni proroci i duhovnjaci iznevjerili su se svome poslanju. Pravog proroka koji je prenosio Gospodinove poruke počeli su ponižavati i postavljati mu zamke. Nazivali su ga luđakom jer je govorio protiv grijeha i najavljivao što će se dogoditi ako se ne obrate. Gospodin je izabrao Izraelce dok su bili neznatni. Postali su mu milina. Dao im je upute i zakone za život. Međutim, oni su se opirali njegovim riječima. Nisu ga slušali. Lutali su duhovno i tjelesno. Jedno od tih lutanja je događaj u Baal Peoru. Izraelci su žrtvovali poganskim božanstvima na nagovor Moapki. (Usp. Br 25,1-15)

Izrael je bio blagoslovljen. Počeo se razvijati i gospodarski rasti. Međutim, što je više gospodarski jačao, više je podizao žrtvenika idolima. Srce im je postalo prijevarno. Riječi su im postale isprazne. Lažno su se zaklinjali. Sklapali su raznovrsne saveze. Više nisu držali do prava i pravice. Kad postanu svjesni svojih grijeha, počet će se crvenjeti i moliti da ih pokriju planine na kojima su griješili. Izrael je se vratio grijehu kao u Gibeji. Zato i pitanje: “A da se i ondje zaustaviše, ne bi li ih zatekao rat kao bezakonike gibejske?” (Hoš 10,9) Prorok ih poziva na obraćenje: “Sijte pravednost, požet ćete ljubav, krčite zemlje nove: vrijeme je da Gospodina tražite dok ne dođe i podaždi vam pravdom.” (Hoš 10,12) •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?