23.11.2020. u 16:57

Čovjek je biće koje se voli uspoređivati s drugim. Zato su ljudima zanimljiva sva natjecanja koja imaju pobjednika i gubitnika. Čim se radi o nekom u kojem nije bitan pobjednik, ljudi manje prate takva natjecanja. Nazivaju ih obično prijateljskima. Čovjek se voli uspoređivali i kada su u pitanju duhovne stvari. Želi i u njima biti bolji od drugih. Usporedbe s drugima navode čovjeka na zavist i mržnju. Isus u govoru na gori nakon blaženstava i pozivanja učenika da budu poput “soli i svjetla”, kaže da nije došao ukinuti zakon i proroke. On je potpunim životom nadišao zakon i proroke. Traži od svojih učenika da žive kao i on. Naviješta im novi život, tj. puninu života koji u korijenu izbacuje mržnju, ubojstvo, srdžbu, požudu, preljub, rastavu, zakletvu, osvetu…

Poziva svoje učenika da budu savršeni kao nebeski Otac: “Budite savršeni kao što je savršen vaš nebeski Otac!” (Mt 5,48) Dakle, poziva svoje učenike da se uspoređuju samo s nebeskim Ocem. Ta usporedba otvara jednu novu perspektivu i oslobađa čovjeka da se natječe s drugim ljudima.

Obično se ljude poučavalo da vole svoje bližnje, članove svoje skupine ili zajednice. A bila je društveno prihvatljiva mržnja prema neprijateljima. Isus donosi i u takav sustav razmišljanja novinu:

“A ja vam kažem: Ljubite svoje neprijatelje i molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga nebeskoga Oca koji daje da njegovo sunce izlazi nad zlima i dobrima…!” (Mt 5,44-45)

Tomaš Špidlik, kada tumači ovaj odlomak, kaže kako to može samo onaj koji ima ljubav i želi je podijeliti potrebitom.

Zatim, Isus postavlja svojim učenicima tri pitanja: “Ako ljubite one koji vas ljube, kakvu ćete plaću imati? Zar i carinici ne čine to isto? I ako jedino svoju braću pozdravljate, što izvanredno činite?” (Mt 5,46-47) Isus želi jedan novi odnos među ljudima. Podučava svoje učenike tom novom odnosu i traži od njih da žive taj novi odnos. Isus novim autoritetom, koji je veći od Mojsijeva, naviješta Riječ. •

Isus želi jedan novi odnos među ljudima.

Poučava svoje učenike tom novom odnosu i traži od njih da žive taj novi odnos

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije