23.09.2020. u 12:08

Stiže i kalendarska jesen pa su temperature konačno pale na razumnu mjeru. Kao da se nekoliko stupnjeva preselilo u političko ozračje u BiH. Posjet Milorada Dodika službenom Zagrebu usijao je političko ozračje u “građanskom” Sarajevu koje se pita što Dodik ima tražiti u Zagrebu, a između Hrvatske i RS-a, čiji je Dodik legitimni član Predsjedništva BiH, stotine su kilometara granice, zajednički brojni infrastrukturni objekti i štošta drugoga, kao što su povratak Hrvata, zaštita imovine izbjeglih Hrvata...

Dodikov razgovor s Plenkovićem i Milanovićem dio je nastojanja da RH pomogne BiH na njezinu putu u EU, a posebno prestanka prakse pokušaja političke marginalizacije bh. Hrvata od sve bučnijih bošnjačkih političkih struktura, što vrlo ozbiljno prijeti urušavanjem Daytonskog sporazuma, čiji je potpisnik i RH. O političkim namjerama hrvatskog državnog vrha govori i činjenica da je na isti format razgovora pozvan i Bakir Izetbegović nakon što se nedavno “proslavio” izjavom kako će princip “Komšić” spustiti i na niže razine. Pa nije teško zaključiti: ako političko Sarajevo nastavi pod bh. Hrvatima jamu kopati, u nju će BiH – zakopati!

Službeni Zagreb zabrinut je zbog kršenja Daytonskog sporazuma i Ustava BiH. Ovakvi razgovori nužni su zbog potrebe izmjena Izbornog zakona, koje bi bh. Hrvatima zajamčile legitimno predstavljanje u Predsjedništvu BiH i Domu naroda, a tako i stvarnu konstitutivnost. A onda Komšić u svom stilu usporedi Milanovića s Aleksandrom Lukašenkom, ali se ujeo za jezik jer je hrvatski predsjednik uzvratio kako Komšić parazitira na hrvatskom biračkom tijelu.

U HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” hrvatski ministar vanjskih poslova Grlić Radman kazao je kako je Hrvatskoj partner svatko ako su u pitanju hrvatski interesi. Dr. Ivo Lučić rekao je kako BiH ima srpskog, bošnjačkog i antihrvatskog člana Predsjedništva! A kad Džaferović ide u posjet Turskoj, nitko u “građanskom” Sarajevu “ni abada”.

Hrvatska je potpisnica Daytona i lokomotiva za BiH na putu u Europu. No, mnogo toga o bh. putu u EU podsjeća na nezgodnu zgodu s malim Mujicom koji se vozio autobusom na liniji Zenica – Sarajevo. Nakon 20-ak minuta vožnje dođe do vozača i upita ga koliko još ima do Semizovca i reče da je jako pospan.

- Ima još do Semizovca, slobodno spavaj, probudit ću te ja kad stignemo u Semizovac – reče mu vozač.

No, ponovno Mujica nakon 20-ak minuta upita vozača koliko još ima do Semizovca.

- Nema problema, dečko, spavaj k’o bijela lala, probudit ću te ja kad stignemo u Semizovac - reče vozač.

Mujica je u međuvremenu zaspao, a vozač ga zaboravio probuditi u Semizovcu pa se već nadomak Sarajavu obrati putnicima:

- Dragi putnici, zaboravio sam probuditi malog Mujicu u Semizovcu, što ćemo sada?

Svi se putnici složiše oko toga da vozač okrene autobus i vozi u smjeru Semizovca. Kad je vozač dovezao autobus u Semizovac, probudi Mujicu:

- Mujice, evo nas u Semizovcu!

Mujica se probudi i iz taške izvadi čokoladu i počne jesti. Vozač malo ljutito reče:

- I sad si našao jesti čokoladu!

- Vozim se do Sarajeva, a “nana” mi rekla da je ne smijem načeti prije Semizovca – objasni mu Mujica.

Nekim političkim strukturama u Sarajevu puna su usta Europe, a srca puna za nekoga drugoga. Ponašaju se kao jedan Hercegovac u vrijeme kad je milicija vršila premetačinu hercegovačkih kuća tražeći avane, naprave za rezanje duhana. Otišao je u milicijsku postaju i kazao gdje mu susjed krije avan, a onda bi rekao susjedu da milicija zna gdje mu je avan i da ga sakrije na neko drugo mjesto. Tako bi se “opoštenio” na obje strane!

Politička kriza u BiH se usložnjava, a koronavirus i dalje sve ozbiljnije prijeti. Valjat će pooštriti epidemiološke mjere, ali ujedno spašavati gospodarstvo, održavati radna mjesta... Neke političke strukture u BiH svojim djelovanjem podsjećaju na jednog zaposlenika koji je lupio u zid skupom limuzinom vlasnika tvrtke pa veselo reče:

- Jest pomalo skupo, morat ću to otplaćivati pet godina, ali sam barem osigurao radno mjesto za sljedećih pet godina!

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
07:08 25.09.2020.

Otkud neni iz Bosne da Mujici da za cokolade? I pri tom da mu plati bus do Sarajeva? Da se tamo Mujica nadise sehera, da vidi svijeta i zanata, Orijenta mala vrata! I da se sjeti nena Semizovca i koliko je razdaljina medju mjestima i gradovima. I da mu jos da za pita, cevapa, djulbastija, ako ne bude busa u povratku, da se eto nadje i za taksija. I tako dok nena ima i sto treba da zbroji zna, Mujica ce da uziva.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?