kolumna joze pavkovića

Američko prokletstvo ‘11. rujna’ postalo je svjetski problem

Reuter/PIXSELL
12.09.2017.
u 09:04

Opet 11. rujna u Americi kataklizma. Ovoga je puta pustoš iza sebe ostavio uragan Irma. Još će dugo Florida i cijela Amerika zbrajati posljedice prirodne katastrofe. Pamtit će se desetljećima. Mnogi su preko noći izgubili dom, radno mjesto, domovinu... Ima i mrtvih. Ipak, štete, koje se mjere milijardama dolara, bit će nadoknađene. Zgrade i domovi bit će sagrađeni, a Florida će opet postati najpoželjnije mjesto za življenje.
Od 11. rujna 2001. Amerika se nikada neće oporaviti. Tada je u terorističkom napadu na Twin Towers u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu Al-Qa’ida ubila oko tri tisuće nedužnih civila. Od tog datuma teroristi su cijeli svijet učinili ratištem i svaki kutak zemlje nesigurnim. Strah su pojačavali napadima na Madrid, Pariz, Bruxelles, Berlin, Barcelonu... Nažalost, dio onih koji izvode terorističke akcije po svijetu dolazi iz BiH. Američke obavještajne službe sastavile su nakon 11. rujna 2001. popis potencijalnih terorista povezanih s napadima. Na njemu su bili i oni s ratnom prošlošću iz BiH. I nakon rata jedan broj ostao ih je tamo živjeti, čak su dobili i državljanstvo BiH. S tim putovnicama odlaze ratovati u Siriju i Irak.
Domaća i svjetska javnost upozoravaju na teroriste iz našeg susjedstva. BiH se na te informacije uglavnom navikla. Osim kada stižu iz Hrvatske. Čudno je zašto burno reagiraju bošnjački dužnosnici kad predsjednica Hrvatske na njih upozorava. Jer, ako netko želi mirnu BiH, to je njezin prvi susjed. Nažalost, sada se, umjesto konstruktivne suradnje i razmjene informacija, Hrvatsku optužuje za preuveličavanje broja terorista. Kao da će negiranjem ili ignoriranjem problem nestati. Naprotiv, upravo takav ambijent i odnos pogoduju brojnim pritajenim ratnicima da se bez straha pripremaju za svete ratove. Priznali su dužnosnici BiH da imaju podatke kako za ISIL ratuju i mladići iz BiH. No, svađaju se međusobno i sa svijetom o broju državljana koji planiraju, predvode, izvršavaju... terorističke napade. Hrvatska upravo upozorava da nije bitno ima li ih 300 ili 5000, nego da je svima, a najviše BiH, važno suzbiti tu opasnu pojavu. Zaustaviti teroriste na vratima susjedstva i Europske unije.

Mnoge katastrofe koje izazovu ljudi i priroda mogu se spriječiti. Nije ih dovoljno samo predvidjeti. Treba stvarati bolje društvo. U kojemu neće biti mjesta za opasne ljude. Poput klime. Koju ćemo čuvati, a ne ignorirati promjene koje smo proizveli svojom nebrigom. Možda će i Trump nakon Irme shvatiti da mora potpisati Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Ne budemo li se svi borili za tolerantnije društvo i štitili prirodu, u budućnosti ćemo imati sve radikalnije skupine i sve ekstremniju klimu.

Osobito BiH mora biti mnogo odlučnija u toj borbi. I Amerika treba priznati da je propustila u korijenu sasjeći mudžahedinske skupine i već odavno zaustaviti globalno zagrijavanje. Što izravnim djelovanjem, što ignoriranjem problema. Ne bude li stala na čelo kolone za bolju budućnost, u kalendaru će cijeli svijet imati “11. rujna” nekoliko puta u godini.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?