Bh. unitaristi na bosanski lonac hoće “načuturiti” – “građanski” poklopac!

frano vukoja
04.01.2021. u 08:50

Teško je pisati kada nakon tragedije na Tribistovu riječi zapnu u grlu, ali i na tastaturi. Godina koju je obilježio koronavirus je iza nas, a nadamo se da će godinu što je tek počela obilježiti učinkovito cjepivo protiv COVID–19. Dočekali smo to da smo novu godinu dočekali bez nekog posebnog čekanja, više smo se nekako zabavili tjerajući staru. Kao što su nekada činili stari Hercegovci. Na Silvestrovo bi legli u vrijeme kao i svake druge večeri, a onda bi ih mlađi probudili prije ponoći pa bi glavar kuće uzeo metlu “grabovaču” (od grabovih grana) te bi mlatio njome po podu i zidovima kuće vičući na godinu na izmaku:

- Izlazi, izlazi iz kuće, dosta si mi jada zadala!

Prošla godina nas je podsjetila na molitvu prigodom blagoslova polja: “Od kuge, glada, rata, trešnje i zla svakoga, oslobodi nas, Gospodine!” Ljudi bi tu molitvu trebali stalno imati na umu. Prije manje od tri desetljeća osjetili smo užas rata (ponegdje je bilo i gladi), a prošle godine stigla je novovjeka kuga – koronavirus, dok su Zagreb i osobito Banija pretrpjeli užas potresa. A nova godina počela je suzama za osam izgubljenih cvjetova, posuških anđela. Nadamo se da će fizička distanca duhovno približiti ljude, da će tragedije potaknuti veću solidarnost među ljudima.

Na smjeni stare i nove godine Bakir Izetbegović bi, umjesto šampanjca, otvorio “travanjski paket”, a ništa nije rekao o Prudskom procesu za koji se zalagao njegov prethodnik Tihić, kao ni o mišljenju Biskupske konferencije, koje je najbliže rezolucijama europskih institucija o potrebi federalizacije BiH. Bošnjački političari svako malo spomenu presudu u predmetu “Sejdić - Finci”, a zaboravljaju presudu Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. Te dvije presude ne isključuju jedna drugu, što zagovornici “građanske”, unitarne države jednog naroda, nastoje “dokazati”. Kao da u Belgiji, primjerice, nema nikoga osim konstitutivnih Flamanaca, Valonaca i Nijemaca. A svi mogu biti birani za bilo što.

Bučnim zagovornicima “građanske”, zapravo unitarne BiH, puna su usta multietničke Bosne umjesto višenacionalne BiH. Govore o građanskoj BiH, a svako malo ističu koliko je Bošnjaka više nego Hrvata! U Belgiji je Flamanca (šest milijuna) sto puta više nego konstitutivnih Nijemaca (60.000) pa im ne smeta njihova konstitutivnost. Sve su grlatiji za multietničku Bosnu s vlašću jednoga etnosa. Bošnjački unitaristi na bosanski lonac hoće “načuturiti” - “građanski” poklopac! I golubovi na Baš-čaršiji znaju da se iza riječi probosanski krije pojam bošnjački. Nadamo se da su to konačno shvatili i predstavnici razjedinjene međunarodne zajednice.

O izborima i formiranju nove vlasti u Mostaru “mudro” zbore i oni koji su s matematikom loše stajali i u prvim razredima osnovne škole. Za stabilnu vlast u Mostaru potrebne su ruke dviju trećina vijećnika, a vijećnika HDZ-a BiH ima više od trećine. Onda onako napamet “smisle” 18 “svojih” ruku za izbor gradonačelnika pa se javi Boška Ćavar, vijećnica Naše stranke, da joj ne pada na pamet biti ta 18. ruka. Ponovno moramo citirati onog guslara koji je pjevao: “Uze koplje kraljeviću Marko i prebi ga na tri polovine!” Izbaciti HDZ BiH, pobjedničku stranku na mostarskim izborima, iz mostarske vlasti sličilo bi izbacivanju Reala iz španjolske Primere, Dinama iz hrvatske lige ili Sarajeva iz Premijer lige BiH. I vrapci na mostarskim krovovima vide da je takva “matematika” pokazna vježba za izbore 2022. godine! A može se spriječiti samo izmjenama Izbornog zakona, ako treba i dijela Ustava BiH.

No valja se izboriti i protiv korone, držeći se epidemioloških mjera do cjepiva i lijeka. Jedan Ero s ovoga svijeta reče kako ga doba korone podsjeća na vrijeme Jugoslavije i počne nabrajati:

- Svi stoje u redu, preporučuje se da se ne ide u crkvu, zove te rodbina, ukućani kartaju, vodi se briga o umirovljenicima, kuće mirišu na kolače, kupuju se zalihe hrane, nigdje nikoga na ulici i gostionici poslije 23 sata, nitko 
ne smije ni pisnuti za vrijeme Dnevnika…

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
13:02 04.01.2021.

Boske Cavar i njene ruke se nositelji "rupskih" vrijednosti ne sjetise dok su joj kopali rupu ispod prozora. Ali je se eto sjetise sad.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?