11.01.2014. u 04:39

Preliminarni podaci, koji, također, nisu službeno, ali jesu s više stana potvrđeni, govore da u BiH živi 48,4 posto Bošnjaka, 32,7 posto Srba, 14,6 posto Hrvata i 4,3 posto ostalih

Iako su od popisa stanovništva u BiH prošla tri mjeseca, ne prestaju špekulacije i kalkulacije o najzanimljivijem ako ne i najvažnijem podatku iz tog procesa, nacionalnoj strukturi stanovništva. No, za razliku od prvih podataka s kojima su “dobro informirani” pojedinci i skupine izlazili u javnost, a čiji zbroj daje nevjerojatan podatak o ukupnoj bh. populaciji, ovih dana imamo znatno realnije pokazatelje.

Preliminarni podaci, koji, također, nisu službeno, ali jesu s više stana potvrđeni, govore da u BiH živi 48,4 posto Bošnjaka, 32,7 posto Srba, 14,6 posto Hrvata i 4,3 posto ostalih. Ako se ovi podaci i službeno potvrde, bit će jasno da nitko u BiH nema apsolutnu većinu pa samim tim ni “moralno”, a kamoli kakvo drugo pravo, na vladanje ovom zemljom. Ona je bila i bit će vlasništvo sva tri konstitutivna naroda i naravno, građana. Onih “ravnopravnijih” nema, niti može biti, a rezultati popisa će to samo matematički podcrtati.

Kako to uvijek biva u BiH, tako će i spomenuti podaci nekoga obradovati, a nekoga rastužiti. Činjenica je da nitko nema previše razloga ni za radost ni za žalost. Dio bošnjačkih političkih struktura i nevladinih organizacija snažno su se angažirali kako bi mobilizirali sunarodnjake na izlaznost i jasno opredjeljenje. Djelomično mogu biti zadovoljni, jer Bosanci u postocima nisu ugrozili Bošnjake, ali željena granica od 50 posto, ipak, nije pređena.

Srbi su očito zadržali približnu postotnu zastupljenost s prijeratnog popisa, što znači da ih ratne i poslijeratne migracije nisu dovele u poziciju u kojoj su, recimo Hrvati. Njihov broj u BiH se u apsolutnim, ali i postotnim iznosima smanjio. No, ni Hrvati ne trebaju biti previše razočarani, jer nisu se ostvarile pesimistične prognoze o tome kako je broj Hrvata u BiH danas spao ispod 10 posto te kako je pripadnika ovog konstitutivnog naroda manje nego “ostalih”, odnosno nacionalnih manjina. Brojnost Hrvata je, prema preliminarnim rezultatima popisa, takva da nitko matematičkim igrama ne može dovesti u pitanje njihovu ulogu kao jednog od tri stupa na kojima počiva Bosna i Hercegovina.

Za državu kao što je BiH, u svemu, pa i u popisu stanovništva, je najbolje kada su svi podjednako ili barem približno isto zadovoljni ili nezadovoljni. Ono što bi za jedne bila pobjeda, za druge bi značio poraz, a to bh. društvu kao cjelini sigurno ne ide u prilog.

Ključne riječi

Komentara 3

1H
1hrvatska2
12:09 13.01.2014.

Relativni vecinski muslimani moraju biti najodgovorniji za BiH. Nazalost oni postaju njeni (svjesno ili nesvjesn)rusitelji.Svaka majorizacija i obespravljivanje Hrvata je korak unatrag za BiH.Sto se Srba tice oni su svoju poziciju ucvrstili uz pomoc strani sila ali nista nije vjecno, njihov genocid ce doci na naplatu kad tad! Hrvati!Samo sloga i zajednistvo vode do cilja.Kako?Procitajte interview kardinala Puljica!

1H
1hrvatska2
14:22 15.01.2014.

Gradjanska drzava na bosanski nacin?Sto je to?Dali u BiH zive mozda tri naroda ili samo bosanski gradjani?Iako je jedan od njih vrlo mlad svega dvadeetak godina star i nestasan,jos uci kako biti narod(nacija).Ima pravo da se zove kako hoce i da bude sto hoce!Ali ta nova nacija nije(ili nece)naucila osnovne postulate naroda"sto ne zelis sebi ne radi drugomu"u svim stvarima i pojmovima!

BO
Bosnjak
13:11 14.01.2014.

Hrvati sloga !? Pa dobro si ! Kako da vas sljede Bosnjaci, mozes li mi opisati, kad ste u pogledu BiH podjeljeni. Jedni Hrvati su za BiH bez etnickih granica i za jednu civilizovanu, gradjansku drzavu, bez FBiH i bez RS i samo BiH a drugi ne mogu a da ne spomenu nacionalni predznak...a mi u tom kosmaru..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?