Bošnjački unitaristi misle da pilom naopako mogu bh. tronošcu otpiliti treću nogu!

15.03.2021. u 09:18

Kad je završila veljača prevrtača i počelo klimatološko proljeće, pomislili smo da će se vrijeme nekako ustabiliti. No ponovno se pokazuje kako zima zna udariti repom. I ožujak se, što se klime tiče, pokazao hirovitim, a političko ozračje u BiH još hirovitijim. Pa smo se prošloga tjedna naslušali i nagledali svega i svačega, od raznih fake newsa, spinova, probnih balona do dimnih signala i svakako - pila naopako. Bošnjački unitaristi odjeveni u građansko ruho misle da pilom naopako mogu bh. tronošcu otpiliti treću nogu. Onu hrvatsku, naravno. Tako smo čuli da je SDA-u odjednom ustroj RS-a postao - uzor. Kažu da bi bilo normalno da se Dom naroda hrvatsko-bošnjačke Federacije svede na simbolične ovlasti kakve ima Vijeće naroda u RS-u. Kako bi hrvatsko-bošnjačka Federacija postala Republika Bošnjačka.

Postoje već oprobani alati, kao što su fiktivna prijavljivanja mjesta boravka, mijenjanja izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti i slično. Nevjerojatno je to da unitarističke bošnjačke političke strukture, odjevene u građansko ruho, i njihovi medijski telali još ne vide da svojim djelovanjem rade nepopravljivu štetu svim narodima i građanima BiH. Sve izjave stranih dužnosnika izvrću i “čitaju” na svoj način. Ako neki utjecajni diplomat naglasi da je BiH država dvaju entiteta i triju nacija, oni to prešute ili prevedu po svome! Pa nas podsjećaju na razgovor (ne)ugodni između prometnog policajca i Muje. Zaustavi prometna policija Muju, a jedan od policajaca upita ga:

- Je li se nešto pilo?

- Ma, jok, kakvo piće – odgovori Mujo.

- E, hajde onda da čujemo znaš li poredati slova abecede onako unatrag, od Ž do A?

- Ma, nema problema, evo ovako: Ž, Z, V, U, T, Š, S, R, P, O, NJ, N, M, LJ, L, K, J, I, H, G, F, E, Đ, DŽ, D, Ć, Č, C, B, A!

- Svaka čast, impresioniran sam, ja ne bih znao ni trijezan – reče policajac.

- Ni ja – prizna Mujo.

Pa kad netko iz Hrvatske bilo što zucne o BiH, odmah svi u Sarajevu graknu kako je to miješanje u unutarnje stvari BiH. A Republika Hrvatska potpisnica je Daytonskog sporazuma i Ustava BiH (Aneksa 4. tog sporazuma), kao i Republika Bosna i Hercegovina. Osim toga, RH, država hrvatskog naroda, u unutarnjim stvarima BiH ima svoje sunarodnjake o kojima se treba skrbiti i po slovu Ustava Lijepe Naše. RH ima više od tisuću kilometara granice s BiH, a ta granica ujedno je granica BiH s EU-om. No Bruxelles Hrvatsku smatra lokomotivom koja zemlje zapadnog Balkana treba povući u EU i NATO. Hrvatski premijer Andrej Plenković bio je prošloga tjedna u Bruxellesu gdje je razgovarao s čelnicima EU-a i NATO-a, a nezaobilazna tema bio je zapadni Balkan, a posebno BiH, koju valja preurediti po europskim načelima kako bi bila spremna za Europu.

Bilo je prošloga tjedna bliskih i manje bliskih susreta raznih vrsta.

Politički razgovori posebnog predstavnika SAD-a za zapadni Balkan Matthewa Palmera s bh. političkim dužnosnicima potvrdili su koliko aktualni politički razgovori oko promjena Izbornog zakona usmjeravaju europsku budućnost BiH.

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH navode kako su Palmerovi stavovi komplementarni s politikom HNS-a i legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u postizanju dogovora oko Izbornog zakona BiH. Dodaje se kako se rješavanjem diskriminatorskih odredbi Izbornog zakona stvaraju preduvjeti održivog rješenja i nužne stabilnosti u kontekstu pristupanja BiH Europskoj uniji. Čovićev razgovor s Palmerom ulijeva nadu kako će i druge odgovorne politike izbaciti radikalni unitaristički narativ iz svog javnog diskursa kao retrogradan pokušaj dominacije jednog naroda. No žestoki i bučni zagovornici “građanske”, to jest unitarne bošnjačke BiH, i dalje tjeraju po svome. BiH treba uhvatiti posljednji vlak za Europu, a oni i dalje glume rally vozače po bh. gudurama, što podsjeća na razgovor ugodni između jednoga takvoga i njegove bake. Baku automobilom povezao unuk koji počne glumiti rally vozača. Desna ruka stalno mu je bila na mjenjaču i svako malo mijenjao je brzine, a baka mu reče:

- Ti, sinko, vozi, a pusti mene da ja miješam benzin!

Komentara 2

LO
lokve
11:18 16.03.2021.

Iskreno nije dobro izabrana uporedba kod pučenstva se zna šta je treća noga.

FE
fenix50
16:12 15.03.2021.

Ako te prijatelj/drug, iznevjeri/prevari - nije to njegova krivica nego tvoja. TI SI GA BIRAO (druga/prijatelja). Toliko je neznanja, amaterstva, diletantnosti nepismenosti itd... u nasoj politici (RH), da jedan Dodik M pokusava da nam objasni da imamo toliku sredstava i i moci, da ako smo u pravu (a jesmo) mozemo sve rijesiti pravnim putem. Republika Hrvatska je clanica EU. Nas pravosudni sistem je nasa "ahilova peta".

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije