Herc iskrice

Brže krenuti u Europsku uniju, ili potpuno skrenuti u - utopiju!

Frano Vukoja
14.08.2017.
u 07:00

Nesnosne vrućine konačno su malo popustile, ali je zato političko ozračje dosegnulo točku taljenja. Mala Sjeverna Koreja još jače prijeti velikoj Sjevernoj Americi, a američki imperij uzvraća udarac. Pojedini analitičari skloni su tvrdnji da su prijetnje Kim-Jong-una zapravo probni balon Kine i Rusije. Japan je uznemiren, a ni Berlin ne spava mirno. Sve nekako miriše na ponavljanje povijesti, sve previše sliči na hladnoratovsku krizu oko Kube. Nadamo se da se neće ponoviti nešto slično događanjima u Zaljevu svinja 1961. godine, ili se dogoditi neka još gora svinjarija. Kad se već mora ponavljati, bolje da se povijest ponavlja kao groteska nego kao tragedija. Sve valja gledati u svjetlu i tami globalnog terorizma, divljanja neoliberalizma, slabljenja moći najmoćnijih, što izaziva jačanje populizma, suverenizma. Iza svega stoje ekonomski interesi najmoćnijih, a posebno je energično kad je energetika u pitanju. Plin je jednostavno rasplinuo neka jako čvrsta politička stajališta i uporišta. Što se odražava i na jugoistočnu Europu. Tako su se pored balkanskog bureta baruta pojavile bačva dinamita i razorna plinska boca. U dijelu političkog Sarajeva ostali su silno razočarani nakon što su čuli da će uskoro Erdogan posjetiti Beograd. A i vrapci na granama i krovovima dviju škola pod jednim krovom znaju da Erdogana zanima čitav Balkan, a ne samo mila i draga BiH. Ameri su Rusima uveli sankcije, a prošloga tjedna govorilo se i o sankcijama Balkana Hrvatskoj, članici EU-a. Pojedine strukture vlasti u BiH žele spriječiti gradnju Pelješkoga mosta, ne dopuštaju da se poveže teritorij RH, odnosno Europske unije, a kunu se kako se sami žele spojiti s EU! Ili netko na Pelješkome mostu kani opelješiti Hrvatsku, odnosno Europsku uniju, ili je nešto drugo, a možda i treće, u pitanju. Bakir Izetbegović kaže kako izgradnja Pelješkoga mosta narušava suverenitet BiH i predlaže Hrvatskoj tunel ispod Neuma. Spada li ovo u dio predizborne kampanje, ili je neka druga kampanja u pitanju, pokazat će se nakon izbora sljedeće godine. Samo da se s takvim pristupom ulasku BiH u EU ne bi dogodilo kao s jednim bh. pjevačem kojega publika nije baš puno obožavala pa je jedan kolega, kad su ga pitali kako je bilo na koncertu, zajedljivo primijetio: - Skuplji bio izlaz nego ulaz! Ponašanje dijela bh. političara koji su jezikom za Zapad, a dušom za istok ili jugoistok, podsjeća na razgovor ugodni između voditelja radijske emisije i jednoga slušatelja.

- Možete li da pustite pjesmu “Nina“ od Džeja? – javlja se slušatelj.

- Naš glazbeni urednik ne zna o kojoj se pjesmi radi, možete li malo odpjevušiti dio te pjesme? – predloži mu voditelj emisije.

- E, pa pjesma ide ovako: NI NA istok, NI NA zapad – pojasni slušatelj. BiH mora čvrsto odlučiti kojem će se prikloniti carstvu. Previše je bilo okretanja onako kako vjetar puše. A na brdovitom Balkanu pušu vjetrovi sa svih strana, praveći veliku ružu vjetrova s previše trnja. Koje BiH ne vodi do zvijezda već do crne rupe. Previše je u BiH odgovornih koji se ponašaju previše neodgovorno. Pa sjede na više stolaca, koketiraju s više strana po logici jednog druga nakon Drugoga svjetskog rata. Jedan mu je prijatelj prigovorio: - Okrećeš se onako kako vjetar puše. Bio si najprije za kralja Aleksandara, pa za Pavelića, a sad si za Titu?! - Ma, ne mijenjam se ja, oni se mijenjaju – pojasni mu drug.

Bh. političke elite moraju imati konsenzus oko puta za Europu. Inače će BiH umjesto u Europsku uniju u – utopiju. Prisjetismo se neugodne zgode između milicajca i hercegovačkog franjevca. U autobus je ušao fratar u kojem je bio i milicajac.

- Šoferu, znaš li ti da ćukenja (psi) i fratri ne smiju u autobus?! - viknu milicajac.

- Vozaču, stanite da iziđemo nas dvojica – uzvrati fratar. Nužda zakon mijenja po onoj: Feminizam postoji samo dok se ne pojavi pravi muškarac, marksizam postoji samo dotle dok se ne stekne neki kapital, a ateizam postoji sve do prve turbulencija u zrakoplovu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?