30.08.2021. u 11:55

U srijedu počinje klimatološka jesen. Što poštuju i nove normalne temperature. No, političko ozračje u BiH postaje sve užarenije. Kolovoz će se pamtiti po nesnosnim vrućinama, a osvježenja su stigla s dvama festivalima - Sarajevo Film Festivalom i širokobriješkim Mediteran Film Festivalom. Osim što su posjetitelji ovih dvaju festivala imali prigodu vidjeti sjajne igrane i dokumentarne filmove, snimljene u doba korone, bilo je prigode da filmadžije i filmofili raspredaju filmske zgode i nezgoda sa seta, premijera i svačega drugoga vezanog uz snimanja i život filmova te njihovih aktera. Pa smo se prisjetili nekih anegdota i viceva o temi filma.

Zoran Tadić, hrvatski filmski redatelj koji je režirao i kultni hrvatski film “Ritam zločina”, volio bi doći na širokobriješki MFF. Svaki put bi nas zamolio da mu ispričamo vic o hercegovačkoj trgovkinji Mari i Shakespeareu, autoru “Hamleta”, u kojem je izgovoreno poznato pitanje: “To be, or not to be?” (“Bili ili ne biti?”).

- Mare, imaš li majoneze? - upita tu Maru Shakespeare.

- U TUBI, or no TUBI? - priupita ga trgovkinja Mara jer ima majonezu i u tubi i u plastičnom pakiranju.

Najstariji vic o filmu u BiH je onaj u kojem Haso govori Muji kako u Sarajevo stiže sinemaskop (najpoznatija varijanta širokog platna, odnosno ekrana).

- Dat će mu “Željo” pet komada - uzvrati Mujo.

No, jedna od najnovijih filmskih fora iz Sarajeva je ona vezana uz posjet Angeline Jolie i Brada Pitta bh. prijestolnici u vrijeme kad je Barack Obama bio predsjednik SAD-a. Ulazi poznati američki par filmskih starova u jednu sarajevsku ćevabdžinicu, a Angelina se obrati ćevabdžiji:

- Meni burek, a Bradu PITU!

U Herc iskricama dodali smo i nastavak te priče i igre riječima. Ćevabdžiji se Angelina i Brad učiniše poznatima pa ih upita:

- Jeste li vi iz Amerike?

- Jes - odgovoriše.

- Onda BUREK OBAMA - zaključi ćevabdžija.

Filmografiju u bivšoj državi, posebno kad je takozvani partizanski film u pitanju, u velikoj su mjeri obilježili Boris Dvornik i Bata Živojinović, glumački prijatelji i politički protivnici (neistomišljenici), pa su spjevani i stihovi: “Ide Boris, ide Bata, a gdje su oba, bit će rata!” Fabijan Šovagović bi za svoga boravka u Hercegovini u vrijeme šverca njemačkih maraka znao zafrkavati Hercegovce pitanjem:

- Gdje ima njemačkih maraka?

Hercegovci bi mu odmah u povjerenju kazali za tajna hercegovačka mjesta šverca njemačke valute, a legendarnih Šova bi im uzvratio:

- Maraka ima u Lištici (Širokom Brijegu), Duvnu, Livnu, Imotskom i Grudama, a ima “podikoja” i u Njemačkoj!

Popularni Posavljak Ivo Gregurević bio je jedan od najtraženijih filmskih glumaca pod ovdašnjim filmskim nebom pa je netko duhovito kazao: “Grupa Film jedini je hrvatski film u kojem ne nastupa Ivo Gregurević!” Mediji u bivšoj državi izvještavali su o druženju Josipa Broza Tita s poznatim glumcima i glumicama na Brijunima, među kojima su bili Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Richard Burton… No, to nije puno pomoglo Muji koji je polagao prijamni na Akademiji. Uslijedilo je pitanje:

- Što vam znači riječ Loren?

- Loren je predgrađe grada Sofije - odgovorio je Mujo i pao na prijamnom.

Bezbroj je raznih anegdota i viceva o temi sedme umjetnosti. No, najviše ih je na račun američkog glumca Chucka Norrisa, poznatog po ulozi Cordella Walkera u televizijskoj seriji “Walker - Texas Ranger”. Podsjetimo se samo nekih. Kad su stigli na Mjesec, prvo što su vidjeli američki astronauti bila je - vikendica Chucka Norrisa! Kad je Bell izumio telefon, vidio je propušten poziv od Chucka Norrisa. Norris je bio majstor borilačkih vještina, ali je u vicevima bio velemajstor u drugim sportovima. Tako je kao košarkaš dao “tricu” iz reketa, lobao protivnika u stolnom tenisu, u vaterpolu dao gol vrataru kroz noge… Norris je znao sakriti suze k’o Marina, dva puta brojio je do beskonačnosti i još puno toga.

No, čega sve na bh. političkoj pozornici ima, nema u filmskim političkim trilerima! Chuck Norris bi brojne bh. probleme mogao riješiti. U vicevima, naravno! •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?