komentar

Dan kada je čudovište ‘ubilo’ svoga tvorca

13.06.2016.
u 07:00

Riječ “hooligan” je prvi put zabilježena u crnoj kronici engleskih novina 1898., vjerojatno kao izvedenica iz irskog prezimena Houlihan, korištenoga u tadašnjim varijetetskim popijevkama. Od subotnje utakmice Engleske i Rusije ta riječ ponovno puni stupce engleske crne kronike, ali ovaj put nema veze s Englezima ili prezrenim im Ircima, danas je ona istoznačnica za ruskog navijača.

Nekada je svijet strahovao od “ludih” engleskih navijača, a onda se odlučilo tome stati u kraj. Čak dvije tisuće engleskih “huligana” imaju zabrane napuštanja zemlje u vrijeme utakmica reprezentacije. Pritisak vlade i javnosti svih ovih desetljeća zaoštrio je odnos prema njima, pa su “borci” omekšali, ali i vidno ostarjeli. Iako su nekada širili strah i trepet kao “ružni debeli i smrdljivi engleski huligani”, današnji navijači engleske u markiranoj odjeći i s geliranim frizurama više nisu ni blijeda slika onih koji su harali svjetskim stadionima.

Njihovo mjesto zauzeli su ruski huligani koji za razliku od svojih engleskih uzora iz prijašnjih vremena svi od reda nose military brendove, među njima nema debelih i nespremnih jer je riječ o “nabildanim” mladićima pod preparatima, suplementima i stimulansima, koji se “furaju” na MMA i UFC. Učinkovitost i strogi vojni ustroj pokazuju i time što su svi odreda kratko ošišani. Spremni i organizirani uz pomoć lokalnih “mrzitelja Engleza”, ali i nespremne policije iz Marseillea, u krvavom pohodu demolirali su brojnije navijače gordog Albiona. Svijet su obišle slike skupine ruskih huligana koji cipelare dva onesviještena engleska navijača, kao i slike šokiranih i lica raskrvavljenih engleskih navijača na ulicama lučkog Marseillea.

Engleski navijači poput profesora Frankensteina stvorili su huligane kao čudovište koje je više desetljeća gutalo sve pred sobom. Subotnje krvave marseillske promenade, razbacane stolice kafića i polomljena stakla trgovina i butika ostali su nijemim svjedokom dana kada je čudovište “ubilo” svoga tvorca. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?