17.08.2022. u 13:34

Sve ukazuje na to da bi Trump mogao postati prvi bivši predsjednik kojeg uhićuju, ali on želi sav taj istražni pritisak iskoristiti kao dodatno pogonsko gorivo za novu kandidaturu za predsjednika SAD-a

I tako je Donald Trump postao prvi američki predsjednik u čiju kuću istražitelji upadaju sa sudskim nalogom i provode pretres u sklopu kaznene istrage. U ponedjeljak, 8. kolovoza, FBI je po nalogu Ministarstva pravosuđa i uz potpis ovlaštenog suca pretresao Trumpovu privatnu rezidenciju na Floridi i izuzeo 11 kompleta povjerljivih dokumenata koje je bivši predsjednik, sumnja se, neovlašteno odnio iz Bijele kuće i prisvojio. Time je potencijalno prekršio zakon o špijunaži i počinio ozbiljno kazneno djelo. Ovo nije jedini postupak koji se vodi protiv bivšeg predsjednika Trumpa, tek je jedan od barem tri različita, a svi ovih dana kulminiraju na najnevjerojatnije načine. Je li ovo ljeto u kojem je dolijao Donald?

Ta tri postupka su istraga koja se tiče 6. siječnja 2021. godine i napada Trumpovih pristaša na Capitol Hill s idejom sprečavanja demokratskog procesa certificiranja izbornih rezultata; zatim istraga glavne tužiteljice države New York koja se tiče financijskih malverzacija u Trumpovim poduzećima; i konačno ova istraga koja je dovela do racije u Mar-A-Largu.

Financijska istraga u New Yorku je pri kraju i za zaključenje (prema optužnici ili odbačaju) se još čekalo saslušanje samog Donalda Trumpa, koji je odgađao taj trenutak koliko god je mogao. Posljednju odgodu dobio je zbog smrti prve supruge Ivane, ali prošlog tjedna kucnuo je čas za to njegovo saslušanje i Trump je posegnuo za pravom iz Petog amandmana: pravo na šutnju kako ne bi svjedočenjem teretio samog sebe. Obrana šutnjom nije sama po sebi dokaz nikakve krivnje, to je potpuno čisto pravo svakog američkog građanina, ali Trump je ovih dana u vijestima i po tom, još jednom presedanu.

Od drugih nevjerojatnih detalja ne treba zanemariti podatak iz nove knjige novinarke New York Timesa Maggie Haberman, prema kojoj su wc-školjke u Bijeloj kući za vrijeme Trumpova mandata redovito patile od začepljenja zbog papirnatih dokumenata koji su u njih bacani kako bi se, proizlazi, uništavali materijalni dokazi neobične vladavine. U sklopu promocije te knjige objavljene su i fotografije komadića papira, s vidljivim Trumpovim rukopisom, koji su navodno snimljeni kako plivaju u jednoj wc-školjki u Bijeloj kući.

Istraga o napadu na Capitol Hill 6. siječnja 2021. nije kaznena, pravosudna, nego kongresna, ali i kao takva može dovesti do kaznenog progona jer se prikupljaju i iznose pravno valjani dokazi. Ta kongresna istraga traje mjesecima, a jedan od najnevjerojatnijih trenutaka bilo je svjedočenje Cassidy Hutchinson. Bivša pomoćnica Trumpova šefa kabineta Marka Meadowsa svojim je svjedočenjem jasno opisala kako je Donald Trump tražio da se njegovi naoružani pristaše puste da marširaju prema Capitol Hillu ("Nije me briga jesu li naoružani, oni ne žele ozlijediti mene", rekao je, očito priželjkujući da napadnu Mikea Pencea). A kad su ga agenti iz Secret Servicea odbili voziti prema Capitolu, Trump je pokušao zgrabiti volan službenog automobila i nakratko se hrvao s agentom-vozačem, prepričala je Hutchinson. Njezino svjedočenje daje puno materijala za tezu da je Trump vlastoručno pokušao organizirati državni udar.

Opširan članak u novom broju magazina New Yorker, naslovljen kao pogled u rat između Trumpa i njegovih generala, također iznosi šokantne detalje o tome kako je Trump pokušao iskoristiti američku vojsku za državni udar. Srećom, nije uspio, a taj je članak zanimljiv jer daje uvid u to kako su i najlojalniji Trumpovi ljudi u nekom trenutku shvatili da je njihov idol opasan za njihovu domovinu, kojoj su ipak prisegli služiti. Zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga Mark Milley imao je svoje "obraćenje na putu za Damask", poput svetog Pavla u Bibliji. Da nije, ili da je Trump bio nešto sposobniji, svijet bi danas bio bitno drukčiji.

Je li, dakle, ovo ljeto u kojem je dolijao Donald Trump? Sve ukazuje da jest, da prvi bivši predsjednik kojem FBI (savezna kriminalističko-istražna i obavještajna agencija Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država) upada u kuću polako postaje prvi bivši predsjednik kojeg uhićuju, ali Trump pokušava sve to preokrenuti u svoju korist. Dokazano otporan na afere koje nitko drugi ne bi preživio politički neokrznut, Trump želi sav taj istražni pritisak iskoristiti kao dodatno pogonsko gorivo za novu kandidaturu za predsjednika SAD-a. Pravosudno-politička utakmica, nikad do sada viđena, nikad slična odigrana, još traje. Ovoga su ljeta narasli ulozi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije