EKSKLUZIVNO za Večernjak piše povjerenik EU za proširenje i politiku susjedstva Štefan 
Füle

EU nije odustao od BiH. Solidarnost je kamen temeljac EU integracija

štefan füle
08.10.2014.
u 19:04

Ova godina je bila veoma teška za Bosnu i Hercegovinu. Prizore razaranja i šteta prouzročenih poplavama će biti teško zaboraviti. Ipak, usprkos neviđenom obujmu ekonomskih gubitaka i osobnih patnji, duh suradnje je pomogao ovoj zemlji i njenim građanima prevladati najgore te se postupno okrenuti budućnosti.

U tim teškim trenucima Europska unija je pokazala solidarnost s građanima Bosne i Hercegovine: prvo, kroz neposredne i važne aktivnosti spašavanja i pomoći, a drugo, pružajući podršku sanaciji i obnovi. Sredinom srpnja, Europska komisija, Francuska i Slovenija organizirale su donatorsku konferenciju na kojoj je od međunarodnih donatora prikupljeno više od 800 milijuna eura “soft” kredita i nepovratnih sredstava. U kolovozu smo pokrenuli Program EU za oporavak od poplava za Bosnu i Hercegovinu vrijedan više od 43 milijuna eura s ciljem pružanja pomoći lokalnim zajednicama i najugroženijima.

Taj isti duh solidarnosti, zajedničke odgovornosti i hitnosti treba voditi političke lidere u Bosni i Hercegovini na njenom putu k EU.

To, do sada, skoro da nije tako. Bosna i Hercegovina nije prevladala zastoj u europskim integracijama zbog nedostatka političke volje njenih lidera, usprkos iskrenim naporima nekih od njih. Stoga, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU – koji bi predstavljao važan korak na putu zemlje prema europskim integracijama – još nije na snazi.

2010. godine, kada sam počeo raditi kao europski povjerenik za proširenje i politiku susjedstva, nadao sam se da će Bosna i Hercegovina nastaviti nadograđivati svoja prethodna postignuća i, uz podršku EU, poduzimati djelotvorne korake u cilju napredovanja zemlje na putu europskih integracija. Bio sam sretan kada smo zajedno uspjeli izraditi Mapu puta za pripremu zahtjeva za članstvo u EU. Međutim, lideri zemlje nisu ispoštovali svoje obveze jer su slijedeći vlastite nacionalne ili stranačke programe propustili postići konsenzus. Ako se trenutačni zastoj nastavi, ekonomija će i dalje posrtati, ljudi će biti sve siromašniji, a mladi i talentirani će nastaviti odlaziti iz zemlje. Ne mora biti ovako. Političke vođe u zemlji se moraju sastati i zajednički ispuniti težnje građana. U veljači ove godine sam morao obustaviti napore na posredovanju usljed propusta političkih lidera da se dogovore o neophodnim reformama. Ali, Europska unija nije odustala od Bosne i Hercegovine. Poplave su pokazale da snažna solidarnost povezuje ovu zemlju i ostatak Europe. Sporazum za rast i zapošljavanje, koji je ovog ljeta predstavljen u Sarajevu, predlaže nekoliko konkretnih mjera za rješavanje ključnih strukturalnih ekonomskih problema. One bi trebale biti osnova za političke stranke u budućoj koaliciji za pokretanje hitnih ekonomskih reformi. Nakon izbora, treba poduzeti odlučne korake kako bi se zemlja vratila na put europskih integracija i omogućilo Bosni i Hercegovini da iz postdaytonske faze krene u fazu pristupanja Europskoj uniji. Ne postoji nijedan razlog za zaostajanje Bosne i Hercegovine  za drugim zemljama regije. Vrijeme je da političari u ovoj zemlji zajednički i s obnovljenim elanom rade za bolju budućnost svog naroda.        

Komentara 4

PB
pero.baruncic.9
07:22 12.10.2014.

Vlast je sluzenje narodu ili ZASTRANJENJE: Glasujomo za: Jare, Bare i pare, ostalo iz programa znate, to ponavljamo vec 20 godina, i njima koji su vec punoljetni, pa su otisli u Njemacku, Austriju, Svedsku, Kanadu i sl. ( rastjerali smo ih kao vukovi stado). Ja cu se boriti "vise interese", za hrvatski jezik za hrvatsku TV, da je gleda moj zet i moj uzi krug mladih ljudi, koji ce vjerovatno ostati ovdje, da sacuvaju nase HRVATSTVO. NON VERBIS; SED FACITISOPUS EST; lat. - Nisu potrebne rijeci, vec djela, jer tamo gdje ima puno rijeci, ima i lazi.

JM
jezero-matica
15:45 21.10.2014.

BiH ima pohlepne,nevaljale i pokvarene politicare,ali bivsi i sadasnji tzv.Medjunarodni Gubernatori nisu nista bolji!

BE
bendz
00:32 09.10.2014.

Pa kako moze EU odustati od B i H kad je ona pod aneksijom od iste EU od 1995-te. SAD je tu samo mentor u sprovodjenju uradjene aneksije.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?