17.05.2016. u 07:00

U subotu je banjolučki politički miting Milorad Dodik pretvorio u mini koncert. Iste večeri, u Stockholmu je ukrajinska pjevačica Susana Jamaladinova (Jamala) Eurosong pretvorila u politički skup. Ukrajinka je svojom pjesmom naljutila Rusiju, a Dodik srpsku oporbu. Još se jednom pokazalo kako se pjesmom može ubojito ratovati.

Jamala je pobijedila dirljivom baladom “1944.” koja je aluzija na Staljinovu deportaciju krimskih Tatara i koja je ujedno kritika ruske aneksije Krima prije dvije godine. Pjesma “1944” zapravo je priča o etničkom čišćenju čiji su pakao prošli članovi Jamaline obitelji, zajedno s više od 200.000 krimskih Tatara. Staljinove su snage tada prognale Tatare, narode turskog podrijetla. U samo dva dana iseljeno ih je 40.000 s Krima te poslano u Sibir. Pobjednička pjesma koja počinje stihovima: “Stranci dolaze i upadaju u vaše kuće. Sve će vas pobiti i reći ‘mi nismo krivi’” dovest će Eurosong dogodine u Ukrajinu. Ako ne bude bojkotirala, tamo će Rusija pokušati pobijediti. Baš kao i srpska oporba u Banjoj Luci. Na prosvjedima u glavnom gradu Republike Srpske nije se dogodilo ništa neočekivano, zbog čega je ponajviše Milorad Dodik imao razloga za zadovoljstvo, pa i pjesmu. Prije svega zato što je amortizirao prosvjed oporbe održavši istodobno svoj kontraskup. Uz temeljitu pripremu, stvorio je ambijent u kojemu su se svi morali natjecati tko je veći Srbin i manji izdajnik. Na takav način “umjerenu” oporbu gurnuo je da bude žešća u veličanju Republike Srpske od njegove stranke. Zato je u Banjoj Luci u subotu potpuno nestala BiH. Bilo je samo RS, Srbije i Rusije. Time je oporbu razobličio pred međunarodnom zajednicom. Koja je, valjda, konačno shvatila kako u RS ne postoji nijedna politička stranka koja je spremna graditi BiH na štetu tog entiteta. Natjecanje u odanosti prema RS obje su strane izražavale ekstremizmom. Čak su htjeli pokazati kako ratne zločince doživljavaju kao svoje heroje. Vladajući su doveli sina Ratka Mladića, a oporba kćer Radovana Karadžića. U tom srpskom verbalnom ratu Dodik je prosvjed završio mini koncertom. Zapjevao je: “Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine.”Oporba se sprema na nekom novom političkom skupu u RS srušiti Dodika. Priželjkuje mu otpjevati nešto za oproštaj. Rusija zbog provokacije razmišlja hoće li uopće na Eurosong u Ukrajinu. Ako dođu, možda nastupe s pjesmom “2014,” koja će govoriti o proruskim separatistima koji su stradali u Odesi ili Donjecku u sukobima s ukrajinskim snagama.

Pobjedu bi mogao odnijeti i Dodik ako bi uime BiH u Kijevu pjevao “Odu radosti”. Dobio bi glasove Europe. U RS bi, pokazali su to subotnji mitinzi, ipak više simpatija imao kada bi pjevao “Bože, pravde”. Za tu pjesmu Dodik bi sigurno dobio i glasove političkih protivnika iz oporbenog Saveza za promjene, kao i Srbije i Rusije.

Takvi bodovi s istoka uvijek udaljuju BiH od europskog zapada.•

Komentara 11

JU
jurevina
08:06 17.05.2016.

Baš pravi pokal "U",zašto Srbi ne protestuju.Autor izrade pokala sigurno je neki "patriota" Hrvat.

SC
schwertransport
08:55 17.05.2016.

Sto je to R S? Bar onda napisite proizvodaca automobila.

OR
<orlando>
14:09 17.05.2016.

Hahaha, čuj ovo u dva dana iseljeno ih 40 tisuća, A Srba iz Hrvatske 500 000 i to u jednom danu. Po toj logici, pjesma o tom još tužnijem događaju trebala bi ući u povijest Eurosonga kao o najuvjerljivijom pobjedniku svih vremena.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?