11.09.2020. u 13:01

Ma koliko se sposobnost srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da već godinama sjedi na najmanje dvije, pa i tri stolice istodobno, možda i mogla činiti fascinantnom, čini se da je njegovoj magiji došao kraj. O tome svjedoči jučerašnje naprasno otkazivanje sudjelovanja srpskih vojnika na vojnoj vježbi pretencioznog naziva “Slavensko bratstvo” u Bjelorusiji, ali i niz drugih događaja posljednjih dana i tjedana.

Iako je njihov “ministar rata” Aleksandar Vulin odustajanje pokušao objasniti pritiscima iz Europske unije, to sigurno nije pravi razlog srpskog povlačenja s vojnih poligona na zapadu Bjelorusije. Štoviše, valja priznati da je upravo Europa svih ovih godina pokazivala najviše razumijevanja za Vučićevo sjedenje na više stolica, ne dovodeći ozbiljnije u pitanje želju Srbije da uđe u EU i da istodobno održava bliske odnose s Rusijom i Kinom. U svakom slučaju, pokazala ga je više od Rusije koja baš i nema previše strpljenja za posljednje Vučićeve diplomatske manevre. O tome svjedoči šokantna objava Marije Zaharove, glasnogovornice ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova, koja je na Facebooku Vučićev položaj u Ovalnom uredu Trumpove Bijele kuće usporedila s legendarnom pozom Sharon Stone u filmu “Sirove strasti”. Svojom nediplomatskom direktnošću i sirovošću, ta poruka upućuje na dramatičan i bolan razlaz starih ljubavnika.

O tome koliko je Vučića pogodila takva poruka iz Moskve, svjedoči i njegov patetičan odgovor u kojem podsjeća koliko je puta u Moskvi morao satima čekati na Putina, no jasno je da Moskva neće tek tako prijeći preko činjenice da se Vučić u Bijeloj kući obavezao “diverzificirati izvore” iz kojih Srbija dobiva energiju, što znači da će ubuduće morati kupovati i američki, a ne samo ruski plin kao dosad. Kada se tome pridoda činjenica da je srpski predsjednik potpisao i to da će zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuje neprovjeren prodavač, što se odnosi na opremu kineskog Huaweija, iako se ni Kina ni Huawei izrijekom ne spominju u washingtonskom sporazumu, onda nije teško pretpostaviti da neće morati dugo čekati reakciju “brata Xija”, kako ga je Vučić snishodljivo nazivao.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?