Kolumna Joze Pavkovića

Hercegovina mora biti u imenu Udruge bosanskih Hrvata "Prsten" i u Hrvatskoj

12.06.2018.
u 07:00

Udruga bosanskih Hrvata “Prsten”, registrirana 2005. u Zagrebu, dobiva svoju sestrinsku udrugu u BiH. U Vitezu se sutra osniva Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata “Prsten”. Dodatak “hercegovački” u naziv Udruge daleko je više od zemljopisne odrednice. Udruga time šalje poruku kako iz regionalne prerasta u nacionalnu udrugu.

Kada je utemeljen “Prsten” kao nevladina, nepolitička i neprofitna Udruga bosanskih Hrvata, zamišljen je da okuplja Hrvate Bosanske Posavine i središnje Bosne. Međutim, okolnosti su se promijenile. Hrvate se posljednjih godina pokušava politički razvlastiti. Stvoreno je ozračje beznađa zbog kojega se mnogi iseljavaju. Jednako iz svih regija. Zato sada svi, jednako ugroženi i iz Posavine, i iz Hercegovine, i iz središnje Bosne, umjesto regionalnih podjela prisiljeni su na nacionalno mobiliziranje i okupljanje. Opet su u (političkim) rovovima iz kojih se doslovno bore za opstanak u svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

Malo tko je mogao pretpostaviti da će četvrt stoljeća od bitke za svoje dvije domovine Hrvati u BiH morati obnavljati i jačati zajedništvo kako bi se i na takav način zaštitili i osigurali opstanak na rodnoj grudi. Pogotovo što ih u pokušaju političkog, a potom i njihova fizičkog brisanja, neprijatelji slabe oružjem podjela. Nažalost, Hrvati im i sami često u tomu pomažu. Sad je krajnji trenutak da prestanu s tom mazohističkom praksom. U vremenima kada ih drugi žele posvađati, pa takve pokoriti, hercegovački i bosanski Hrvati moraju odgovoriti strategijom umrežavanja. Budu li je znali realizirati, uz sebe će imati snažnu podršku svih svojih sunarodnjaka. Iz cijelog svijeta.

“Prsten” je kroz društveno, gospodarsko, humanitarno i svako drugo djelovanje i u BiH i Hrvatskoj dokazivao koliko je važna veza unutar jednog naroda podijeljenog administrativnom granicom. Kao nevladina udruga, bh. “Prsten”, s političkim strankama okupljenima oko Hrvatskoga narodnog sabora, može biti stožer okupljanja svih Hrvata, i iz BiH i iz Hrvatske. Baš onako kako je ova udruga svih ovih godina gradila mostove između Hrvata iz različitih dijelova Bosne sa “zemljacima” u Hrvatskoj, tako “Prsten” sada mora još snažnije i strateškije nastaviti graditi veze i zajedništvo među hercegovačkim i bosanskim Hrvatima. Trebaju biti pokret u stvaranju svehrvatskog zajedništva.

Udruga bosanskih Hrvata u RH treba se preregistrirati, odnosno jednako zvati kao i ona u BiH (Udruga bh. Hrvata). I na takav simboličan način poslali bi poruku kako nikakve granice ne stoje između jednog naroda. Osobito ne regionalne. Bosanski će Hrvati dodatkom “hercegovački” u naziv Udruge i u Hrvatskoj ukloniti regionalnu granicu, koja je idealna zlobnicima za poticanje podjela i stvaranja stereotipa o krivcima. Upravo suprotno od onoga što je “Prsten”, taj savršeni krug od plemenitog metala koji simbolizira nedjeljivu cjelinu i vječnu povezanost. Poput Hrvata iz svih regija koji žive u svojim domovinama – BiH i Hrvatskoj.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?