Hrvat i Bošnjak ne mogu biti braća ako će Hrvat nositi samo ono što Bošnjaku - okrača!

07.06.2021. u 09:37

Platon reče: “Pravednost je vrlina velikih ljudi!” Čuli smo puno toga pozitivnoga o novom visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu pa se opravdano nadamo da će biti i pravedan. Za razliku od nekih koji nisu bili pravedni. Kao što je, na primjer, bio nepravedan Wolfgang Petritsch koji je svojim amandmanima omogućio federalnu vlast “platformaša” i “alijansenaša” bez legitimnih predstavnika bh. Hrvata. Nekoliko godina potom Petritsch je BiH usporedio s luđačkom košuljom, a i dalje djeluje u prilog unitarne BiH bez vlasti Hrvata. Iako se s Marsa vidi da bi se bez snažne političke uloge bh. Hrvata BiH podijelila na srpski i bošnjački entitet, što bi državu triju konstitutivnih naroda pretvorilo u konfederaciju Republike Srpske i Federacije bošnjačke. Bh. Hrvati su armatura daytonske BiH. Bez te armature BiH bi se srušila kako kula od karata.

Ljudi zbog komaraca šamaraju sami sebe. No, u sarajevskoj “građanskoj” čaršiji sve je više onih koji svako malo šamaraju sami sebe i kad nema komaraca. Izjave zagovornika bošnjačkoga unitarizma uvreda su duhu Bosne i Hercegovine, demokratskim stečevinama, europskoj uljudbi, miru, toleranciji i suživotu… Sve što nije njima po volji s nepodnošljivom lakoćom nazivaju nacionalističkim i fašističkim, a ispred nosa im usred Sarajeva šeću individue koje same sebe smatraju nacionalsocijalističkim. I sami svakodnevno prolaze sarajevskim ulicama koje nose naziv po suradnicima fašizma. Bosna i Hercegovina nalazi se na susretu triju velikih civilizacija i svi oni koji se ne ponašaju civilizirano mašu bakljama oko balkanskoga bureta baruta. Njihovo ponašanje prema svima koji drugačije misle nalikuje Mujinoj prosudbi o ljubavnom trokutu u kojem se našao. Požalio se Hasi:

- Našao sam švalerku koja se mojoj ženi Fati ni malo ne sviđa. Digla nos, ne razgovara sa mnom, ništa ne kuha. Ma, tim ženama je nemoguće ugoditi!

Na sastanku Dragana Čovića i Johanna Sattlera, šefa izaslanstva EU u BiH, posebno su istaknute izmjene Izbornog zakona BiH i predstojeće ograničene ustavne promjene za eliminaciju dugo prisutne diskriminacije u bh. društvu. Čović je naglasio kako se izmjene Izbornog zakona ne mogu odgađati te pozdravio snažan angažman europskih i međunarodnih partnera za postizanje ovoga cilja te dodao kako se, u svjetlu godišnjice mostarskih sporazuma, potpisani politički dogovori moraju poštivati.

Razgovor Čovića i Izetbegovića prošlog tjedna daje nadu kako bi moglo doći do dogovora oko izmjena Izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena koji bi mogao zadovoljiti i Bošnjake i Hrvate. Na devetom zasjedanju HNS-a usvojena je rezolucija kojom se poziva na izmjene Izbornog zakona kako bi se relaksirali odnosi Hrvata i Bošnjaka te ubrzao put BiH u EU i NATO. U rezoluciji stoji kako bi ponavljanje fenomena “Komšić” 2022. na bilo kojoj razini vodilo radikalnom produbljivanju nepovjerenja i dezintegraciji društva, što bi dovelo u pitanje opstojnost BiH. Čović je naglasio kako su separatizam i unitarizam dva lica iste kovanice, dodavši kako očekuje postizanje dogovora s Bošnjacima, uz uvažavanje presuda Ustavnog suda i Suda za ljudska prava. Čović je Bošnjake nazvao braćom, kao i Izetbegović Hrvate. No, Hrvat i Bošnjak ne mogu biti braća ako će Hrvat nositi samo ono što Bošnjaku - okrača! Božo Ljubić istaknuo je kako se trenutačno bh. Hrvati nalaze na pragu raja i vratima pakla. No, Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka, kazao je kako je cilj HNS-a - treći entitet!

No, kako s onima u političkom Sarajevu koji su mentalno još u Jugi. Samo što su se stavili u ulogu Srba u Miloševićevu projektu. Takvom politikom prijete da će BiH ostati na razini vremena Jugoslavije u kojoj su rijetki mogli kupiti yugo. Što nas podsjeti na razgovor ugodni između Muje koji je vozio yugo i vlasnika porschea.

- Kako se pokazao taj tvoj porsche?

- Više nego odlično, porsche je inače jedan od najboljih automobila na svijetu - odgovori vlasnik porschea.

- Ali, jarane, koliko vidim, raja ih nešto slabo kupuje - konstatira Mujo logikom onih koji koče približavanje BiH razvijenoj Europi.

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
16:23 07.06.2021.

Kad vidim grešku već u naslovu, ne čita mi se dalje. Na hrvatskom se kaže "okraća". "Okrača" se ustalilo u srpskom. "Braća" i "okraća" je pravilnije, pa se zbog tog ljepše i rimuje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?