Kolumna Joze Pavkovića

Hrvati u BiH nestat će za 27 godina budu li odlazili kao lani

27.02.2018.
u 07:00



Vi stariji sjećate se 1991. godine. Nije to tako davno bilo. Prošlo je svega 27 godina. Kada bi se broj katolika smanjivao kao prošle godine, onda bi se iz BiH upravo za toliko razdoblje svi iselili. To nisu katastrofična predviđanja, već surova procjena koja se temelji na neslužbenom popisu koji su prije mjesec i pol proveli svećenici tijekom blagoslova kuća. Prema njemu, u BiH živi 376.591 katolik. Godinu dana ranije bilo ih je više za 13.650.

Svećenici su, dakako, popisivali samo katolike. Zbog toga se temeljem tog popisa ne može precizno tvrditi koliko u BiH ima Hrvata. Jer među njima je značajan postotak ateista, kao što i među katolicima ima onih koji nisu Hrvati. Ali, ono što je evidentno je činjenica da je od početka rata do danas polovina jednoga naroda protjerana, iseljena, poubijana, umrla...

Hrvata je, prema popisu iz 1991. godine, bilo 760 tisuća, a 2013. taj broj je pao na 545 tisuća. Sadašnji broj čini se još dramatičnijim kada se zna u kakvom ambijentu žive preostali. Politički odnos prema Hrvatima je nepodnošljiv. Razvlašćuje ih se, optužuje, progoni. U takvom ozračju, uz ekonomske i socijalne razloge, sve je duža kolona onih koji su na putu za odlazak. Politički predstavnici drugih naroda neskriveno prave strategije kako broj Hrvata još smanjiti. Nitko iz međunarodne zajednice to ne doživljava kao zločinački pothvat. Svi hrvatski predstavnici, od političara, svećenika, gospodarstvenika, do novinara i drugih javnih djelatnika, snose odgovornost za vlastitu poziciju. Međusobnim svađama i optužbama (ne)svjesno su motivirali odlazak svojih birača, radnika, čitatelja, svoga stada... Za egzodus Hrvata.

Hrvati u BiH teško od Hrvatske mogu očekivati pomoć u demografiji kada i sama ima isti problem. Nema prave strategije, zbog čega je državni tajnik javno podnio ostavku. I RH bi u sljedećih deset godina mogla ostati bez stotinu tisuća ljudi. Dakako, i druge narode u BiH muči isti problem. Procjenjuje se kako će BiH za desetljeće napustiti pola milijuna stanovnika.

Iseljavanje Hrvata, nažalost, nije uzdrmalo politički sustav u BiH. I to je dokaz kako se mirnodopski egzodus uklapa u projekcije onih koji žele ovu državu bez njih. Hrvati kao narod moraju imati strategiju “samoobrane”. Bespomoćnim širenjem ruku samo potiču na odlazak. Tijekom teških stoljeća, mnogo težih od ovoga doba, Hrvati su opstali u Bosni i Hercegovini. Sada ih olako odvlači sirenski zov zapada. Zato našem novom stanovniku, jučer rođenom u bolnici u Mostaru, želimo da odrasta u moderno uređenoj i mirnoj BiH. Bila bi katastrofa za Europu, za svijet kada bi on kao 27-godišnjak bio zadnji Hrvat koji bi ugasio svjetlo u balkanskoj krčmi. Nadajmo se da će te 2045. on biti milijunti Hrvat u državi koja ima pet milijuna stanovnika. To će značiti i da je BiH kao država uspjela, ostala i opstala. I Hrvati u njoj.

Ključne riječi

Komentara 3

NO
normalan95
15:52 27.02.2018.

Ma ja! Svaki od naroda mora ovo da zhvali svim vođama torova! Draganu Čoviću, Bakiru Izetbegoviću i naravno Draganovom jaranu Milokradu Dodiku!

BR
brodarevac
08:17 28.02.2018.

Žalosno je da je i u ovoj pojavi tekstopisac uvezao izborni zakon u foliju. Nije napisao dok Čović ima ogromno bogatstvo koje u normalnoj državi ni u 3 života ne bi sakupio drugi se bore za posao i to ne samo hrvati, odlaze srbi bošnjaci, politika je dovela do toga da i oni sa dobrim primanjima idu. Čović blokirao čitavu državu a opet mu malo vlasti drži više 10 puta ljudi nego što je broj njegovih birača kao taoce svog bolesnog uma jer hoće da vlada sam.

AA
aabbcc
17:20 01.03.2018.

Razvlašćuje ih se, optužuje, progoni. ..Tako su radili i u Ratu samo da opravdaju HB tvorevinu.. Ahmici, Stupni do.....i svi drugi zlocini da se ne moze opstati i zivjeti....neka bjeze ali nece vam nikada biti Herceg Bosne po ugledu na zlocinacku RS.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije