14.06.2022. u 06:59

Prvi put u svojoj povijesti, hrvatska nogometna reprezentacija srušila je aktualnoga svjetskoga prvaka, ali i napokon, u desetom pokušaju, razbila prokletstvo nepobjedivosti Francuza! Vratili smo im nakon 24 godine za onoga prokletoga Thurama u polufinalu SP-a, vratili smo im nakon četiri godine za Griezmanna, Pogbu, Mbappea i onoga pristranoga argentinskog suca u finalu SP-a u Moskvi!

Napokon je i Zlatko Dalić pokraj Deschampsa izgledao kao Napoleon pa i, neka se Ćiro ne naljuti, i kao trener svih trenera iskemijavši pobjednički sastav u maniri velikoga trenerskoga maga. U bitci dviju iscrpljenih vojski, naši su momci odnekuda izvukli posljednje ostatke svoje snage, energije i žustrine i nadvladali najmoćniju svjetsku reprezentaciju. Bio je to hrvatski sat nogometa u hramu francuskog nogometa, pred gotovo osamdeset tisuća ljudi!

Ćiro je kao izbornik u službenim utakmicama rušio Talijane i Nijemce, Slaven Bilić Talijane, Nijemce i Engleze, Ante Čačić Španjolce, a Dalić je jedini s vatrenima svladao čak četiri svjetske velesile, bivše i aktualne svjetske prvake: Argentinu, Englesku, Španjolsku i sada Francusku! Malo je svjetskih trenera koji u svom životopisu imaju tako raskošno poglavlje.

Najfascinantiji dio ove pariške bajke upravo je trkačka moć naših reprezentativaca, taj nadljudska izdržljivost u epizodama kada se čini da je suparnik superioran. To nas je podsjetilo na njihove najslavnije dane, kada su na SP-u u Rusiji u tri utakmice nokaut-faze igrali po 120 minuta, i kada su u finale, na noge Francuzima, došli s 'jednom utakmicom više' od suparnika.

Za razliku od čuvenoga moskovskoga finala, Hrvati ovoga puta protiv sebe nisu imali i suce, pa su u ravnopravnoj bitci prsa o prsa s Francuzima odlučivali samo energija, karakter, talent i klasa. A u svemu tome Hrvatska je svjetski prvak, bez obzira na ono što kažu rezultati, brojke i ljestvice. Ta bogomdana darovitost Brozovića, Modrića i Kovačića koja je svjetskim prvacima u nekim razdobljima ove utakmice 'sakrila' loptu, a obrana predvođena Šutalom i Erlićem u džep pospremila Karima Benzemu.

I još nešto: vatreni su Francusku nadmašili s dvojicom protagonista iz Hrvatske lige, briljantnim Ivušićem i Šutalom. Europi nepoznati 'haenelovci' zaustavili buduću Zlatnu loptu, i to će se pamtiti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?